OMÜ'deki Aşıklar Şöleni, Hem Hüzünlendiridi, Hem Eğlendirdi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Halkbilimi Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlenen, “Türk Dil Bayramı ve Geleneksel 10....

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Halkbilimi Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlenen, “Türk Dil Bayramı ve Geleneksel 10. Âşıklar Şöleni” yoğun ilgi gördü.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlik Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki menfur saldırının kınanarak, birlik ve beraberlik mesajlarının verilmesiyle başladı. Açılış konuşmasını yapan Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Said Kurşunoğlu, "Aşkın Dili Oğuzca" başlıklı konuşmasında, "Gerçekliğin doğasını keşfetmek ve tüm varoluşun yalın açıklamasını bulabilmek çabası insanlık tarihine yön vermekle kalmamış, kültür ve medeniyetler bağlamında gelişmemizin de öncüsü olmuştur. Ozanlık geleneğinden, Anadolu’nun aşıklık geleneğine, insanımızın varlık ve doğayı duyumsayışının ortak dili anonim destanlar ve halk şairlerinin deyişleridir. Bu deyişler ilhama dayalı anlık doğaçlama olmalarıyla tarihsel tecrübemizin iç fenomeni olarak ‘aşk’ı bize sunarlar." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Açılış konuşmasının ardından Aşık Turabi ve Ozan Aşikâr, Aşık Divani ve Aşık Kul Mustafa; güzelleme, taşlama, koçaklama, ağıt, lebdeğmez, muamma, türkü ve bozlak örnekleri sundular ve atışma yaptılar. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan konuşmasında, "Bugünün bilişim dünyasına rağmen bu geleneği yaşattıran herkese ve katkılarından dolayı Bekir Şişman’a teşekkür ediyorum. Bu geleneği devam ettiren âşıklarımızı kutluyorum." dedi. Şölen, bağlama sanatçısı ve bağlama yapımcısı Emin Sancak’ın kısa bir 'Şelpe' resitali sunmasının ardından katılımcılara plaket takdim edilmesiyle sona erdi.

Etkinliğe Aşık Divani (Cemal Alper), Aşık Turabi (Temel Şahin), Ozan Aşikar (Abdullah Gizlice) ve Aşık Kul Mustafa (Mustafa Danacı) Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, İl Jandarma Alay Komutanı Kd. Albay İsmail Özcan, Rektör Yardımcıları; Prof. Dr. Halis Ölmez, Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu ve Prof. Dr. Mahmut Aydın, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şenol Eren, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Peker, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Zeki Terzi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Aydın, Halkbilimi Araştırmaları Topluluğu Akademik Danışmanı ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Bekir Şişman, Canik Belediyesi Başkan Yrd. İrfan Göz, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: