Omurganın dar kanal hastalığı nedir? Tedavisi nasıl yapılır?

Yaş ilerledikçe doğal olarak spinal kanalda daralmalar meydana gelir. Omurganın dar kanal hastalığı zaman içerisinde ortaya çıkar. Bu durum kanalda, örneğin bir su hortumunda biriken kireç gibi düşünülebilir. Hortumun çapı zamanla nasıl daralıyor ise benzer şekilde daralır.

Omurga insan vücudu için son derece önemlidir. İlk olarak iç organları taşıması ve desteklemesi açısından temel işlevini yerine getirmesi şarttır. Sahip olduğu işlevsellik onun hareketliliğinin de önemini artırır.

İnsan omurgası 33 - 34 omurdan oluşur. Omurların ilk 24 tanesi boyun bölgesi, sırt ve bel bölgesini meydana getirir. Boyun bölgesinde 7 adet, sırt bölgesinde 12 adet ve 5 adet ise bel bölgesinde yer almaktadır. Yapısı itibari ile harekete elverişlidir. Ortaya çıkan dar kanal hastalığı sebebi ile hareket alanının kısıtlanması söz konusu olabilir. Bu sebeple hastalığın erken teşhisinin ve tedavisinin son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Reklam
Reklam

Omurganın Dar Kanal Teşhisi Nasıl Konur?

Omurgada dar kanal teşhisinin son derece önemli olduğunu bilmelisiniz. Peki, teşhis nasıl konur? Zaman geçtiğinde tedavi zorlaşıyor olduğundan, erken teşhis bu hastalık için son derece önemlidir.
Omur Kanalı Çaplarının Kontrolü: Omurga kanalının çap kontrollerinin yapılması önemlidir. Hastalığın hangi safhada olduğunun anlaşılması açısından kanal çapları önem taşır.

Uzman Doktor Öncülüğünde;

  • Hastanın hikayesinin alınması
  • Muayene
  • Tetkikler
  • Tahliller

Nasıl bir tedavi yöntemi izlenecek olduğu konusunda netleşebilmek için doktorun bu aşamaları tamamlaması gerekiyor. Omurganın dar kanal hastalığı teşhisi net bir şekilde konduktan sonra doktorun hastayı tedavi yöntemi konusunda bilgilendirmesi söz konusu olacaktır.

Dar Kanal Ameliyat Yöntemi ve Tedavisi

Yapılan tetkik ve incelemelerden sonra hastalığın tedavisi için izlenecek yol belirlenecektir. Hastalığın hangi seviyede olduğu, bu noktada önemlidir. Peki, dar kanal hastalığı tedavisi nedir?

Reklam
Reklam

Günümüzde Uygulanan Yöntemler;

Hastalığın tedavisi için uygulanan yöntemler günümüz koşullarında geliştirilmiştir. Bu sayede pek çok hastanın çok daha kısa süre içinde iyileşmesi sağlanır. Günümüzde uygulanan mikroteknikle internal dekompresyon yöntemi sayesinde çok daha kısa süre içinde tedavinin gerçekleşmesi ve sonuç alınması mümkün olmaktadır.

Dar Kanal Hastalığının Belirtileri Neler?

Dar kanal hastalığının seviyesine – aşamasına göre belirtiler de değişir. İlk etapta bel fıtığına benzer belirtilerin olduğunu görmek mümkündür. Ancak dar kanal hastalığı belirtileri arasında yürüme mesafesinin kısalması önemli bir göstergedir. Bunun dışında ayakta kalmada güçlük oluşması, öne eğik bir duruşun alışkanlık haline gelmesi gibi durumlar bu hastalığın belirtileri arasında gösterilebilir. Fizik tedavi belli bir aşamada bu sorunların hafifletilmesi için yardımcı olabilir. Bunun dışında ilerleyen durumlarda farklı yöntemler ile tedavilerin uygulanmasına gerek duyulacaktır.

Belirtilerin belli bir noktada durması söz konusu değildir. Mutlaka her geçen gün ilerleme eğilimindedir. Bunun için bu hastalığın durdurulmasına ilişkin müdahaleler gerçekleşmelidir.

Reklam
Reklam

Mikroteknikle İnternal Dekompresyon Nedir?

Dar kanal hastalığı tedavisinde uygulanan en ileri yöntem mikroteknikle internal dekompresyon yöntemidir. Bu yöntem, vidasız ve platinsiz ameliyat yöntemi olarak biliniyor. Tedavi süreci içinde vida ya da buna benzer bir cisme gerek kalmadan iyileşme süreci başlıyor.

Dar kanal hastalığı ve tedavisi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz…

www.ahmetyildizhan.net