Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye muhalif on binlerce kişi Tahrir Meydanı'nda protesto gösterisi düzenledi.
Gösteride Mursi'nin yetkilerini artıran ve anayasa meclisini yargı denetimi dışında bırakan kararnamesi protesto edildi.
Söz konusu kararname, Mursi'nin kararlarını mutlak hale getiriyor.
Ayrıca Cumhurbaşkanı'na "devrimi, ulusal birliği ve güvenliği korumak için gerekli önlemleri alma" yetkisi veriyor ve yeni anayasayı yapmakla görevli meclisi yargı denetimi dışına çıkarıyor.
Muhalifler tarafından yargıya darbe olarak nitelendirilen kararnameye karşı geçen haftadan beri başkent Kahire'de ve ülke genelinde gösteriler düzenleniyor.
Mursi, artırdığı yetkilerin geçici olduğunu savunuyor ancak muhalifler kararnamenin iptalinde ısrarlı.
Mursi söz konusu önlemlerin sadece "egemenlik meseleleriyle" ilgili olduğunu ve kurumları korumayı amaçladığını savunuyorç
Gösteri öncesinde polisle çatışmalar yaşandı ve bir kişi gözyaşartıcı gaz nedeniyle kalp krizi geçirerek öldü.
Talep kararnamenin iptali
Kahire'deki BBC muhabiri Jon Leyne, gösterinin iptal edilmesinin, hükümetin zıtlaşmayı giderme çabasının göstergesi olduğunu söylüyor.
'Halk Cereyanı' adlı muhalefet hareketinin sözcüsü Muna Emir "Kararnamenin iptalini istedik ama bu olmadı" dedi.
Hüsnü Mübarek'in geçen yıl devrilmesine yol açan gösterilerin merkezi olan Tahrir Meydanı'nda çadır kuran bir grup gösterici de, "kararname iptal edilene kadar ayrılmayacaklarını" söyledi.
Mursi'nin içinden geldiği Müslüman Kardeşler hareketi, "toplumsal gerginliği" artırmamak için gösteri düzenlemekten vazgeçti.
Haftasonu bir kişinin öldüğü gösterilerin dinip dinmeyeceği önümüzdeki günlerde görülecek.
Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed el Baradey gibi muhalefet liderleri, Mursi kararnameyi iptal etmedikçe diyaloğa girmeyeceklerini açıklamıştı.
Kahire'deki idare mahkemesinin, kararnamenin iptali için hukukçuların yaptığı başvuruyu önümüzdeki hafta görüşmesi bekleniyor.