LONDRA - Uzmanlar, gelişmekte olan ülkelerde etkili, basit tedavi yöntemlerinin daha yaygın kullanımıyla, gelecek on yılda, önlenebilir hastalıklardan 30 milyon çocuğun ölmesinin engellenebileceğini belirttiler.
Londra'da düzenlenen, en fakir 60 ülkedeki çocuk ölümlerinin azaltılmasına ilişkin çalışmaların değerlendirileceği uluslararası konferansın başında, BM Çocuk Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü uzmanlarının hazırladığı bir rapor yayınlandı.
Dünyada her yıl 5 yaşın altındaki yaklaşık 10 milyon 600 bin çocuk, çoğunluğu ishal, kızamık, zatürree, sıtma gibi önlenebilir hastalıklardan ölüyor.
BM, küçük yaştaki çocuk ölümlerinin 2015'te, 1990'dakine göre üçte iki oranında azaltılması taahhüdünde bulunmuştu. Ancak uzmanlar, bazı ülkelerde çocukların hala hayatta kalabilmeleri ve büyümeleri için gerekli tıbbi bakımın yarısından azını alabildiğini vurguladılar.
Uzmanlar, şu anki çocuk ölüm oranlarına göre, dünyanın, 2015'in 30 yıl sonrasına kadar BM'nin koyduğu hedefe ulaşamayacağını kaydederek, Afrika'nın bazı bölgelerinde de bu hedefe, 100 yıl sonrasına kadar yani 2115 yılına kadar kavuşulamayacağına işaret ettiler.
Çocuk ölümlerinin azaltılmasıyla ilgili BM'nin hedefini sadece 7 ülkenin (Bangladeş, Brezilya, Mısır, Endonezya, Meksika, Nepal ve Filipinler) yakalayabildiği, 17'sinin hedefe yaklaştığı ve bu ülkelerin de çocuk ölüm oranlarını 2015'e kadar her yıl yüzde 1 oranında azaltması gerektiği bildirildi.
UNICEF Başkan Yardımcısı Kul Gautam, BM'nin Binyıl Kalkınma Hedefleri'nin bir parçası olan çocuk ölüm oranlarının azaltılması hedefine gelecek 10 yılda 60 ülkede de ulaşılması için yaklaşık 7 milyar dolara ihtiyaç olacağını kaydetti.