Ankara (AA)- Elektrikte dağıtımın ardından kamunun elindeki üretim santrallarının özelleştirilmesi planlanırken, yaşlı santralların özelleşmeden önce rehabilitasyonu için, yaklaşık 2,5 milyar YTL'yi bulan çalışmalar sürüyor.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Sefer Bütün, bir santralın yaş ortalamasının 25-30 yıl olduğunu, EÜAŞ'nin elinde bulunan termik ve hidrolik santrallerın yaş ortalamasının ise 28 yıl olduğuna dikkat çekti. Termik ve hidrolik santrallerın rehabilitasyonu için 2,5 milyar YTL'yi bulan çalışma yürütüldüğünü ve şu ana kadar 503 milyon YTL'lik projenin tamamlandığını vurgulayan Bütün, şöyle konuştu:
"Rehabilitasyonlar sonucunda bugüne kadar 3,3 milyar kWh üretim artışı sağlandı. Tüm rehabilitasyonlar tamamlandığında ise 13,1 milyar kWh üretim artışı sağlanacak. Bu arada son 3 yılda termik santrallerimizde toplam 417 bin 341 metre boru değiştirildi ve 3,3 milyar kWh dışında bu çalışma ile de 1,4 milyar kWh ilave üretim sağlanmıştır.
Rehabilitasyonlar sonucunda kapasite kullanım oranımız da yüzde 35'den yüzde 72'ye yükselmiştir. Bu dönemde toplam 436 projeden 254'ü tamamlanmış, 82 adedi devam etmekte olup, ihale aşamasında ise 100 adet proje bulunmaktadır."
Genel Müdür Bütün, rehabilitasyon çalışmalarının termik santrallarda 2010 yılında, hidrolik santrallarda ise 2012 yılında tamamlanacağını vurguladı.
Rehabilitasyon programı kapsamında en büyük bakım onarım işlerinden birinin 500-600 milyon YTL ile Afşin-Elbistan A termik santralınde yapıldığını belirten Bütün, proje için bu ay mali teklif alınacağını söyledi. Bütün, söz konusu işin 2 yıl tamamlanmasının planlandığını ve proje sonrasında 4 milyar kWh'lık üretim artışı hedeflendiğini söyledi.
Program kapsamında motorinle çalışan ve toplam kapasitesi 180 MW olan Aliağa santralının doğal gaza dönüştürme ihalesinin yapıldığını anımsatan Bütün, santralın 2008 yılı Haziran ayından itibaren peyderpey motorinden doğal gaza dönüştürülerek devreye alınacağını söyledi. Bütün, "Santralı doğal gaza dönüştürdüğümüz zaman kWh başına 35-40 cent olan yakıt maliyeti 7 cent'e düşecek" diye konuştu.
Fuel oil ile çalışan Ambarlı santralında da doğal gaza dönüştürme çalışmaları başlatıldığını ifade eden Bütün, bu işin de 2008 yılı mart ayına kadar tamamlanacağını bildirdi.
Hidrolik santrallarda yapılan yenileme çalışmaları hakkında da bilgi veren EÜAŞ Genel Müdürü Bütün, Keban, Karakaya ve Atatürk barajlarında türbin verimliliklerini yükseltmek için çarklar, otomasyon sistemleri ve regülatörlerin değiştirileceğini söyledi.
2008 yılında Devlet Su İşlerinden alınarak toplam 578 MW'lik gücü olan Alparslan, Akköprü, Obruk ve Torlu barajlarının devreye gireceğini de belirten Bütün, "2008'de özel sektörün devreye alacağı rüzgar, çöp, HES ve fuel oil santralleri de olacak. Bütün bu santrallarla 2008 yılında elektrik sıkıntıyı yaşamayacağımızı ümit ediyorum" dedi.