Önce kül oldu, şimdi otel oluyor

Yaklaşık 5 ay önce çıkan yangında kül olan Salacak Sahili’ndeki eski Üsküdar Evlendirme Dairesi, otel ve konaklama alanına dönüştürülecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 18 Ekim 2012’de çıkan yangında kül olan Salacak Sahili’ndeki eski Üsküdar Evlendirme Dairesi’nin otel ve konaklama alanına dönüştürülmesini, CHP’li üyelerin muhalefetine rağmen oy çokluğuyla kabul etti.

Salacak Sahili’nde, Kız Kulesi, Boğaziçi Köprüsü ve Tarihi Yarımada manzarası olan Üsküdar Evlendirme Dairesi bir dönemin ihtişamlı yapılarından biriydi. Ancak son dönemde terk edilmiş, evsizlere mekan olmuştu.

CHP’DEN RET OYU
Yangından sonra hiç bir müdahalede bulunulmayan eski Üsküdar Evlendirme Dairesi, dün yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündemindeydi. Binanın bulunduğu alan, CHP’li üyelerin ret oyuna karşılık, Ak Partili meclis üyelerinin oylarıyla Turistik Tesis Alanı (Konaklama-Günübirlik Tesis) ilan edildi. Böylelikle mülkiyeti Üsküdar Belediyesi’nde bulunan eski evlendirme dairesinin satışının da önü açılmış oldu.

Reklam
Reklam

3 KAT OLACAK
Karara göre, eski Üsküdar Evlendirme Dairesi yıkılıp, yerine otel, motel veya günübirlik konaklama tesisleri yapılacak. Ancak bağımsız bölüm olarak konut ve ticaret birimleri yer alamayacak. Konaklama tesisi dışında iskan edilemeyecek. Boğaziçi manzarasına karşın, Boğaziçi Yasası kapsamında bulunmayan binanın yerine yapılacak uygulama, Koruma Kurulu tarafından onaylanacak projeye göre yapılacak. Bina kat yüksekliği, kot alınacak noktalar, çıta şekli ve yüksekliği, çıkma boyutları avam projede belirlenecek. İnşaat yüksekliği, zeminle birlikte yine 3 kat olacak. Bağımsız bölüm olmamak kaydıyla, eğimden dolayı açığa çıkan bodrum katlarda ve çatı arasında konaklama ünitelerine yönelik otel fonksiyonunu destekleyen konferans, toplantı salonu, spor salonu, yüzme havuzu, eğlence hizmet üniteleri yer alabilecek.

Boğaz’daki kamu binaları turizme tahsis edildi
2011’de, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu’nun talebi doğrultusunda, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi Uygulama İmar Planı’nı, bir plan notu tadilatıyla güncelledi. Meclis kararıyla, “Sahil şeridindeki taşınmaz kültür varlıkları kamuya açık kullanışlara tahsis edilebileceği gibi konut olarak da kullanılabilir” ibaresi kaldırılıp, “Boğaziçi Sahil Şeridi’nde yeni yapılacak yapılar, kontur gabarileriyle (Mevcut bir binanın parsel üzerindeki zemin oturumunun, parsel ölçütlerinin ve bina yüksekliğinin tespit edildiği belge) aynen korunacak olanlar ile taşınmaz kültür varlıkları, lokanta, gazino, kafeterya ve otel gibi kamuya açık kullanışlara tahsis edilecektir” şeklinde yeniden düzenlendi.

Reklam
Reklam

20 milyon dolar gelir bekleniyor
Belediye, eski Üsküdar Evlendirme Dairesi’nin satışından 20 milyon dolar gelir bekliyor. Elde edilen para, belediyenin yeni hizmet binasının yapımında kullanılacak. 960 metrekarelik alanda 500 metrekare taban oturumu bulunan bina, 2886 sayılı ihale kanunu gereği satışa çıkarılacak.