"öncesiyle Sonrasıyla 1915 Olayları" Konferansı

Adıyaman Üniversitesi’nde ‘Öncesiyle Sonrasıyla 1915 Olayları’ konulu konferans düzenlendi.Adıyaman Üniversitesi Kültürel Gelişim Topluluğu organizasyonunda düzenlenen...

Adıyaman Üniversitesi’nde ‘Öncesiyle Sonrasıyla 1915 Olayları’ konulu konferans düzenlendi.

Adıyaman Üniversitesi Kültürel Gelişim Topluluğu organizasyonunda düzenlenen konferas Vehbi Koç Konferans Salonu’nda, Adıyaman Vali Yardımcısı Murat Süzen, Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, akademik idari personel ve öğrenciler katılımıyla gerçekleştirildi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Dr. Mustafa Çelik, “Tehcir bir soykırım değildi. Ermeniler 1915’in tehcir değil, açık bir soykırım olduğu yönünde propaganda gütmüşler. Osmanlı 800 yıl birlikte yaşadıktan sonra neden Ermenilere soykırım uygulasın? Ermeniler'in buna verdikleri bir takım cevaplar var. O dönem, bizim için bir var olma yok olma mücadelesiydi. 1915 yılında devam eden savaşta Ermeni çeteleri, liderleri ve iştirak edenleri ile ilgili olarak Talat Paşa tarafından Ermeni topluluğunu idare eden kişilerin tespiti, ikinci bir emirde yola çıkarılmaları, firar ihtimali olanlar içinse ikinci emrin beklenmemesi gibi bir emir çıkarılmış, memleketin huzuru açısından tehcir kararı uygulanmıştır" dedi.

Reklam
Reklam

Soykırımın, ırk, din, sosyal durum ya da başka bir ayırıcı özellikleri ile diğerlerinden ayırt edilebilen bir topluluk veya topluluk bireylerinin, önemli sayıda ve düzenli biçimde yok edilmeleri olduğunu ifade eden Çelik, "Ancak Osmanlı soykırım yapmamış, her zaman ilk adım karşı taraftan gelmiştir. Osmanlı her zaman barış içinde olmuştur. Dönem itibariyle bir varlık ya da yokluk mevzusu içinde kalınmıştır. Türkler kadim bir millettir. Kadim milletler de böyle durumlarda son ana kadar sabreder. İşlenmeyen bir suçun özrü olamaz. Vatan, namus dairesinde tehcir kararı alınmıştır” dedi.

Konferansın sonunda Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Çelik’e katılımlarından dolayı teşekkür ederek çiçek takdim etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: