“One minute” Davos 40’ıncı yıl albümünde

Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos toplantılarının 40’ıncı yılı onuruna hazırladığı albümde “one minute” tartışmasına yer verildi.

ANKARA(ANKA) – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılmadığı Davos-Klosters toplantılarının 40’ıncı yılı onuruna hazırlanan albümde “one minute” krizine değinildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yarın başlayıp altı gün sürecek olan ve bu yıl 40’ıncısı gerçekleştirilecek Davos-Klosters toplantılarına gitmedi, ancak Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos toplantılarının 40’ıncı yılı onuruna hazırladığı bir albümde “one minute” tartışmasına yer verildi. “Dünya Ekonomik Forumu - Tarihin Biçimlenmesinde Bir Ortak: İlk Kırk Yıl 1971-2010” başlıklı yayında, Davos toplantıları yıl yıl özetlendi.

Reklam
Reklam

-DAVOS’UN ŞÖHRETİ ERDOĞAN-PERES GİBİ TARTIŞMALARDAN GELİYOR…-

2009 yılına ayrılan “2009 Küresel Kriz Yılı” başlıklı bölümde “Davos’un şöhreti, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Gazze ile ilgili bir panelde, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile ateşli bir tartışmadan sonra oturumun sonunu beklemeden sahneyi terk etmesinin de teyid ettiği gibi, en tartışmalı konuların bile bazen büyük bir hırsla tartışıldığı bir yer olmasından geliyor. Haber bültenlerinde geniş bir şekilde işlenen olay, dünya çapında bir tartışmayı ateşledi” denildi.

Albümde Başbakan Erdoğan’ın 1998 yılına ait, ancak bu kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken DEF 1998 Kasım-İstanbul toplantılarında görüldüğü bir fotoğraf da yer aldı.

-ÖZAL VE DEMİREL DE ALBÜMDE…-

40’ıncı yıl yayınında, eski cumhurbaşkanı ve başbakanlar Turgut Özal ve Süleyman Demirel’den de söz edildi. 280 sayfalık yayında Özal’ın adı 8, Demirel ve Erdoğan’ın adı ise 2 kez geçti. 1986 yılına ait “Davos Diplomasisi” başlıklı bölümde “Bu Davos Sempozyumu Türkiye Başbakanı Turgut Özal ile Yunanistan Başbakanı Andreas Papandreu arasındaki açık oturum dolayısıyla hatırlanmaya değer. İki lider aynı zamanda bir ekonomik oturumda da birlikte yer aldılar. Bu iki ülke tarihinde bir dönüm noktası ve Davos Ruhu’nun bölünmüş parçalar arasında köprü olma gücüne bir tanıklıktır” denildi.

Reklam
Reklam

-ÖZAL ‘YUNANİSTAN İLE SAVAŞIN KIYISINDAN DÖNDÜK’ DEDİ…-

1988 yılının incelendiği “Davos Deklarasyonu” başlıklı bölümde ise 1988 toplantılarının en önemli bölümünün Özal ve Papandreu arasındaki uzlaşma olduğu kaydedildi. Davos’taki 1986 buluşmasından sonra iki ülke arasındaki gerginliğin arttığı neredeyse savaşa ulaşmak üzere olduğu kaydedilen albümde şu satırlar yer aldı:

“İki yıl sonra Klaus Schwab (DEF kurucusu ve Başkanı) Atina ve Ankara’ya yaptığı pek çok ön ziyaret aracılığıyla iki tarafı, ilişkileri normalleştirmeleri amaçlayan Davos Deklerasyonu’nu müzakere edip imzaladıkları İsviçre’de yeniden bir araya getirdi. Özal daha sonra Schwab’a, Papandreu ile iki yıl önce bir araya gelmelerinin, kaçınılmaz olabilecek bir savaşı önlediğini söyledi. Karşılıklı temastan dolayı mevkidaşına güvenebilmişti.”

Yayında Dokuzuncu Cumhurbaşkanı ve Başbakan Süleyman Demirel’den de 1992 yılına ait “Mandela Davos’ta”bölümünde söz edildi. “Seleflerinin dört yıl önceki diyaloğunu yeniden başlatan Türkiye ve Yunanistan Başbakanları Süleyman Demirel ve Konstantin Mitsotakis, Davos Ruhu çerçevesinde geniş bir görüş alışverişinde bulunmak üzere bir araya geldiler” denilen bölümde iki başbakanın fotoğrafına da yer verildi. (ANKA)

Reklam
Reklam