Önemli Dirençlerdeyiz!

BİST hem dünya borsalarındaki pozitif havanın desteği ile, hem 13 Kasım'da cumhurbaşkanımız ve Trump'ın randevusunun gerçekleşecek olmasının yarattığı olumlu beklentilerle dün ciddi bir yükseliş yaşadı. Kısmen bankaların da devreye girmesi bu yükselişi destekledi.

Ama dünkü kapanış olarak 103.552'de bulunan dirençlerdeyiz. Bu seviye uzun bir süre denenmiş ve kırılamamıştı. Daha sonra ise kırılınca bir üstünde yer alana 105.930 direncini denedik. Ondan sonra da malum gerilimler nedeniyle ciddi düşüşler yaşadık. Şimdi yaşanan toparlanmada 103.552 seviyeleri yine önemli bir direnç. O nedenle haftayı kapatırken bu seviyelerde satışlarla karşılaşabiliriz. Ama bugün ya da önümüzdeki hafta Çarşamba günü olacak olan zirveye kadar bu seviyenin geçilip de, bir üstte yer alan 105.930 direncinin yeniden denenebileceğini düşünüyorum.

Reklam
Reklam

Bence iki lider arasında görüşme sonuçlarını görmeden ikinci zirveye yaklaştıkça realizelerin geleceği görüşündeyim. Eğer zirve olumlu sonuçlanırsa 105.930 kırılacaktır. Yani dünkü kapanış ile 105.900 arasında kar realizasyonlarının yapılmasını, BİST'in 105.930 seviyesini kırması halinde gerekirse 106.000 seviyeli rakamlardan yeniden pozisyon açılmasını doğru buluyorum. Eğer zirve olumlu sonuçlanırsa, en hızlı alıcı artışının banka hisselerinde olmasını bekliyorum. Ama olası bir anlaşmazlık halinde ise, bankalar hızlı geri gelebilirler. Bu dönemi yine hisse bazlı takiple geçirmek tedbirli bir davranış olabilir.

Gelişmiş Borsalar Coştu!
ABD ve AB borsalarının tarihi zirveler yaşadıklarını görüyoruz. Bunun iki nedeni var! Biri merkez bankaları hala faiz indirirlerken, ECB aynı zamanda varlık alımlarına da başladı. Yani gelişmiş dünyada yine likidite bolluğu yaşanıyor. Çin'den gelen son verilerde de beklenen kadar kötü bir tablo yok.

Diğer önemli etken ise, ABD-Çin aralarındaki tarifeleri kademe kademe indirme kararı aldıklarını açıklamış olmaları. Yani ABD-Çin arasında anlaşmanın emarelerinin görülmesi de diyebiliriz. Anlaşma sağlandığı takdirde, Çin belki en büyük ihracatçı olarak durumunu güçlendirecek ama, aynı zamanda da en büyük ithalatçı ülke olarak tüm dünyadan mal çekecek olmasının da borsalarda olumlu bir hava estirdiğini düşünüyorum.

Reklam
Reklam

Ama özellikle uyarmak istiyorum ki, bence özellikle AB borsalarında yaşanan bu yükselişin ekonomilerinde karşılığı yok. ABD için dahi bence abartılı bir piyasa yaşanıyor. Bunun nedeni bol ve faizsiz likidite. Bu durum daha sonra ciddi riskler ve düşüşler de yaratabilir. Yani yükseleceğiz derken gelişmiş borsalarda kar satışları başlarsa, bizde de etkilerini görebiliriz.

Yine de şunu bilelim! BİST dünya genelindeki gibi primli değil. Hatta çok ciddi iskontolu. Eğer ABD ile aramızdaki gerilimi düşürebilirsek. O zaman gelişmiş borsalardan ayrışarak, onlar düşerken dahi ciddi yükselişler yaşayabileceğimiz görüşündeyim. Ama önümüzdeki riskler hala çok ciddi. Şu an belki herkes Suriye'ye odaklı ama aynı zamanda Irak'ta da çok can kaybının yaşandığı protestolar yaşanıyor. Bir anda Irak'ta da Kerkük gündemli yeni bir krizin içinde kendimizi bulabiliriz. Gelişmiş ülkeler Suriye ve Irak içinde yeni bir siyasi yapının kurulması ile ilgili harekete geçmişler. Bu nedenle bunların hepsi ile ne şekilde mücadele edeceğiz yaşayıp da göreceğiz.

Reklam
Reklam

Kısacası güne temkinli başlamak doğru olur. Ama Çarşamba günü zirve sonuçlanana kadar olası realizasyonların karşılanmasını ve sonrasında yine alıcılı bir piyasaya dönülmesini bekliyorum. Bu tezimin dayanağı da,...

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_