"Önemli olan açık ve yapıcı olmak"

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kıbrıs'ta devam eden müzakerelerde önemli olanın açık, yapıcı ve iyi niyetli davranmak olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Gül, Filipinler Dışişleri Bakanı Deliah Albert ile biraraya geldi. Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmenin ardından her iki bakan ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantının başlanıgıcında Gül, İspanya'nın başkenti Madrit'te meydana gelen bombalı saldırılar nedeniyle çok üzüntü duyduklarını ve bu saldırıları şiddetle kınadıklarını açıkladı. Gül, Filipinler ile Türkiye arasındaki ilişkilerin uzun bir geçişmişe dayandığını belirterek, her iki ülke arasında dostane ilişkilerin bugüne kadar sürdürüldüğünü söyledi. Gül, Filipinli bir Dışişleri Bakanı'nın ilk defa Türkiye'yi ziyaret etmesinin önem arzettiğini ifade ederek, görüşmelerde her iki ülkeyi ilgilendiren konuların ele alındığını bildirdi. Gül, Filipinler'le terörle mücedele ve istihbarat alışverişi konusunda 1990'lı yıllarda anlaşmalar yapıldığını belirterek, bugünkü temaslarda terörle mücadele alanında siyasi iradenin ortaya konulduğunu ayrıca her iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da pekiştirilmesi konusunun ele alındığını söyledi. Ardından konuşan Filipinli Bayan Bakan, ülkesindeki kabinede 9 bayanın bakanlık yaptığını söyledi. Albert, konuşmasında Madrit'teki saldırıyı da kınayarak, Filipinler'in de Asya'daki konumu nedeniyle zaman zaman terör saldırılarıyla muhatap olduğunu ve bu konuda Türkiye gibi tecrübeleri olduğunu ifade etti. Albert, Gül ile yaptıkları 'dostane' görüşmelerde her iki ülkenin coğrafi bakımdan üstlendiği stratejik önem vasıtasıyla elde edilen deneyimlerin paylaşıldığını bildirdi. Filipinler Başbakanı'nın daha önce Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlatan Albert, kendisi de bayan olan Başbakanlarının Türkiye'ye gelmeden önce kendisine "Dost ve iyi yemekleri olan bir ülkeye gidiyorsun. Bunu gözönünde bulundur" tavsiyesinde bulunduğunu da sözlerine ekledi. Ardından her iki bakan basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gül'e Filipinli Bakanın "Bayan Bakan tavsiyesine ilişkin ne düşündüğü" soruldu. Gül ise bu konuda Türkiye'nin Filipinler'le rekabetinin zor olduğunu söyledi. Gül, Filipinler'in Asya'da kadınların aktif olduğu bir ülke olduğunu belirtirken, "1934'ten bu yana Türkiye'de kadınlar seçme ve seçilme hakkına sahiptir. Biz hanımların da siyasette öne çıkmasını istiyoruz. Ancak bu güçleri olursa gerçekleşebilir. Biz hanımların seçilmesi önündeki engelleri kaldırıyoruz ve elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Gül, KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş'ın Ankara temaslarına ilişkin verdiği cevapta kendilerinin istişare için burada bulunduklarını ve ilerleyen dönemde sık sık bir araya gelineceğini söyledi. Gül, temaslara ilişkin "Anormal bir durum yok. Ne olup ne bittiğini karşılıklı istişaret edeceğiz" dedi. Gül, Adada yarın 'al-ver' sürecinin başlayacağı ancak tarafların müzakerelere ilişkin çeşitli çekinceleri olduğunun hatırlatılması üzerine "Önemli olan müzakerelerin açık yüreklilik ve samimiyet ile yürütülmesidir. Netice olur, yada olmaz bu ayrı bir konudur. Önemli olan müzakereleri açık, yapıcı ve iyi niyetli olarak yapmaktır" dedi. Gül, müzakere sürecinde içerde konuşulanların dışarıya duyurulmaması yönündeki tedbire ilişkin KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın tutumunun ne olacağının sorulması üzerine "Müzakere sürecinde içerde ne konuşuluyorsa bu canlı yayındaymış gibi dışarıya verilemez. Bazı şeyler kapılı kapıların ardından devam edecektir. Müzakerelerin sağlıklı yürümesi için içerdeki bilgi anında dışarı verilmemelidir. Bunu tecrübeleri olan her siyasetçi bilir. Denktaş da tecrübeli bir müzakerecidir. Neyin söylenip, neyin söylenmeyeceğini çok iyi bilir. bu konuda bir sorun yaşanacağını sanmıyorum" ifadesini kullandı. Gül, dörtlü müzakere sürecine ilişkin bir soruya verdiği cevapta da bu müzakerelerin Avrupa'da bir ülkede olacağını günü gelince bu ülkenin isminin açıklanacağını söyledi. Yunanıstan'daki seçimlerin ardından kurulan yeni hükümetin dörtlü müzakerelerin seyrini nasıl etkileyeceğine dair bir soruyu da cevaplayan Gül, hükümetin daha öncede ana mahalefet partisi olduğunu ve müzakerelere ilişkin her şeyin bilgileri dahilinde olduğunu söyledi. Gül, yeni hükümetin müzakere takvimini etkilemeyeceğini belirtirken, önemli olanın müzakerelerin 1 Mayıs'tan önce tamamlanması gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam