Önemli olan bunları tartışabilmek

Cumhurbaşkanı Gül, “Tartışmalar sonunda çoğunluk neyi söylerse, muhakkak ki kritikler ve tenkitler de dikkate alınarak bir neticeye ulaşılacaktır. dedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tarabya’daki Kalenderüstü Camisi’nde kıldığı cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlarken, 12 yıl kademeli eğitim tartışmalarıyla ilgili olarak, “muhakkak ki kritikler ve tenkitler de dikkate alınarak bir neticeye ulaşılacaktır. Önemli olan tartışabilmek ve herkesin konuşabilmesidir” dedi.

İbret vesilesi olmalı
Gül, Beyoğlu’nda önceki gün gerçekleştirilen bombalı terörist saldırıya ilişkin olarak da şu görüşleri ortaya koydu:
“Biliyorsunuz, terörle bir mücadele içerisindeyiz. Zaman zaman böyle çok acımasız yüzlerini gösteriyorlar. Bu sefer yaptıkları da o. Bütün bunların milletimiz için ibret vesilesi olması gerekiyor. Terörle mücadelenin ne olduğunu herkesin çok iyi anlaması gerekiyor.

Reklam
Reklam

Sistemin bir gereği
Teröre bulaşanların asla affedilmemesi ve teröre bulaşanların hiçbir zaman terörü gerekçelendirmelerine izin verilmemesi gerektiğini gösterir. Şimdi şehrin ortasında yoldan geçen insanlara, sivillerekarşı eğer bu canice saldırılar yapılabiliyorsa, o zaman herkesin çok daha dikkatli olması ve en ufak bir şekilde terör yapanlara, teröre bulaşanlara sempati duymaması gerekir. Bu çok önemli. Ancak ne olursa olsun azimle, kararlılıkla, terörle mücadele devam edecektir.”
Cumhurbaşkanı Gül, “Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılması teklifi çok tartışılıyor. Bu konuyla ilgili bir değerlendirme yapacak mısınız?” diye sorulması üzerine de şöyle konuştu:
“Mecliste tartışılıyor, herkes tartışıyor. Tartışmalar sonunda çoğunluk neyi söylerse muhakkak ki kritikler ve tenkitler de dikkate alınarak bir neticeye ulaşılacaktır. Bunlar demokratik sistemin gerekleridir. Önemli olan tartışabilmek ve herkesin konuşabilmesidir. Demokratik ülkelerde yasalar nasıl yapılır? Açık, seçik, tartışılarak... Bütün partiler fikirlerini söyler. Sivil toplum örgütleri, bu konuyla ilgilenenler görüşlerini ifade ederler. Bütün bunlar dinlenir. Bütün bunlara önem verilmesi gerekir. Bunların sonunda nihayet uzmanların tavsiyesi... Doğru neyse o istikamette yasalar milletin iradesini temsil eden parlamento tarafından gerçekleştirilir.”

Reklam
Reklam

TL’nin yeni simgesi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Lirasının yeni simgesini nasıl bulduğunu soran bir gazeteciye “Siz nasıl buldunuz? Ben size sorayım” diye karşılık verdi. Gazetecinin “Modern bulduk” diyerek, “Bazı benzerlikler bulunduğu söyleniyor. Siz bu konuyla ilgili ne söyleyeceksiniz?” şeklinde soru yöneltmesi üzerine Gül, “Birbirine benzeyecektir, bazı özellikler olacaktır tabii ki... Ancak önemli olan paranın değerinin piyasada değerli olması, yani serbest piyasa ortamı içerisinde herkesin parasının geçerliliği olduğu bir ortamda Türk parasının da değerli olması. Ekonomik politikalar o bakımdan çok önemli. Öyle yahut böyle bu sembolize edilir. O çok önemli değil. Nihayetinde değiştirilebilir, seçimle yapılmış, ortaya bir model çıkmış. Hayırlı olsun” dedi.

Anahtar Kelimeler: