Önemli olan Irak'ın toprak bütünlüğü

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Namık Tan, Irak'ın yeni yönetim biçimine ilişkin Irak genelinde bir mutabakat sağlanamazsa uluslararası topluma söz hakkı doğacağını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı'nda sabah saatlerinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Irak'ta kurulacak olası federasyon sistemine yönelik bakış açısının sorulması üzerine Tan, Türkiye için önemli olanın Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması olduğuna dikkat çekti. Tan, bu konunun BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarında da vurgulandığını belirterek, "Bu da Iraklıların mutabakatına bağlıdır. Mutabakatın oluşturulması Iraklıların kendi işidir. Eğer oluşturulamaz ve bu bir iç çatışmaya dönüşürse bölgedeki ülkelere ve uluslararası camiaya söz hakkı doğar. Bu çerçevedeki görüşlerimiz bütün Iraklı yetkililer nezdinde işlenmektedir. Uluslararası toplumda bir mutabakat olduğu bilinmektedir. Irak'a komşu ülkeler toplantılarının esasını da bu oluşturmaktadır. Irak'ın içindeki güvenlik sorunlarının da bir an önce çözülmesi elzemdir. Türkiye en kısa zamanda barış ve huzurun hakim olması diliğindedir" dedi.

Reklam
Reklam

Tan, İsrail ajanlarının Irak'ın kuzeyindeki peşmergelere komando eğitimi verdiğine dair haberlerin ardından şekillenen Türk-İsrail ilişkileri ve İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom'un Türkiye'ye yönelik açıklamalarını, "Bu açıklamaları biz de basından takip ettik" demekle yetindi. Tan, geçen hafta Irak'ta kontrol noktasından geçişleri sırasında bir Türk konvoyunun ABD askerlerince taranmasına ilişkin her türlü temasa geçildiğini ve bu konuya ilişkin gerçeklerin ortaya çıkmasının herkesin yararına olacağını söyledi.

Tan, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün bugünkü yazasında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanının Danışmanı Gürcan Türkoğlu, Başbakanlık Danışmanı Ahmet Davutoğlu ve kendisinin ABD'li gazeteci Seymour Hersh ile 27 Mayıs'ta bir kahvaltıda biraraya geldiğine dair haberleri doğruladı. Tan, talebin ABD'li gazeteciden geldiğini söyledi.
Öte yandan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 2-4 Temmuz tarihleri arasında Lübnan'ın başkenti Beyrut'a resmi bir ziyarette bulunacak. Ziyaret kapsamında gerçekleşecek temaslarda Türkiye-Lübnan ilişkileri başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası konular ele alınacak.

Reklam
Reklam