Acıbadem Adana Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Tümer Ulus, akciğer kanserinin ölüm nedeni olarak kardiovasküler hastalığından sonra 2. sırada yer aldığını söyledi. Ulus, “Türkiye’de akciğer kanserinden 25 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Akciğer kanserinde yüzde 90 oranındaki neden sigara kullanımıdır. Sadece aktif değil pasif içiciler de risk altında.” dedi.
Akciğer kanserinin ABD’de kadınlarda birinci derecede öldürücü hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Tümer Ulus, 1996 yılında ABD’de 64 bin kişinin akciğer kanserinden, 44 bin kadının da meme kanserinden yaşamını yitirdiğini kaydetti. Kadınlardaki bu artışın 1960’lardan sonra sigara alışkanlığının hızla artmasının sebep olarak görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Tümer Ulus, “Tüm dünya ortalamalarına bakıldığında erkeklerde birinci, kadınlarda meme kanserinden sonra 2. Sıradadır.” diye konuştu.
Türkiye’de de akciğer kanserine sık rastlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Ulus, “Ancak Türkiye’de kanserli hasta verilerinin toplanmasındaki sorunlar nedeniyle bu konuda istatistiki sonuçların güvenilirliği azdır. Türkiye’de akciğer kanserinden 25 bin kişinin öldüğü tahmin edilmektedir. Akciğer kanserinin bölgelere göre görülme sıklığı ise Akdeniz bölgesinde yüzde 41, Ege bölgesinde yüzde 39,5, Marmara bölgesinde yüzde 26.9, İç Anadolu’da yüzde 23, Doğu Anadolu’da yüzde 21, Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise yüzde 18,2’dir.” dedi.
SEBZE-MEYVE KANSERE KARŞI KORUYUCU
Prof. Dr. Tümer Ulus, akciğer kanserinin nedenlerini şöyle sıraladı: “Tüm akciğer kanserlerinde yüzde 80-90 oranında neden sigaradır. Ancak aktif sigara içenlerin yanında pasif içicilerde de akciğer kanserine yakalanma riski yüksektir. Sigaranın yanı sıra aspest denen tozlarla uğraşan, çeşitli kimyasal maddelerle çalışılan iş kollarında çalışanlarda, daha önce akciğer hastalığı geçirmiş kişilerde akciğerlerindeki nedbe dokusu değişikliğe uğrayarak kansere dönüşebilir. Hava kirliliğine neden olan kükürt, dioksit, azot gibi maddeler egzoz gazı, petrol yanma ürünlerine maruz kalan kişilerde akciğer kanserine yakalanma oranı artar. Genetik faktörler her ne kadar ailesel bir bağ kurulamamış olmasına karşın ailede kanser hastası varsa bunların daha dikkatli olması sigara içmemesi gerekir. Bazı besinlerin akciğer kanserine karşı koruyucu alabileceği tahmin edilmelidir. Özellikle sigara içenler sebze ve meyve tüketimine ağırlık vermelidir.”
ÖNEMSENMEMESİ TANIYI GECİKTİRİYOR
Akciğer kanserinin belirtilerini de açıklayan Prof. Dr. Ulus, “Akciğer ve bronş sisteminin ağrı duyusu içermemesi ve ilk semptom olan öksürüğün sigara içenler tarafından bir hastalık belirtisi olarak değerlendirilmemesi nedeniyle akciğer kanseri vakalarının tanısı çoğunlukla ileri evrelerde konulmaktadır. Tanı konan hastaların yüzde 10 ile 25’e varan oranlarda belirtisi yoktur. Böyle hastaların kanser tanısı tesadüfen çekilen akciğer grafisi ile bilgisayarlı tomografi ile saptanan soliter nodüllerin incelenmesi ile konulmaktadır. Çoğu hastalarda göğüs boşluğunda sıvı toplanması, ağrı, ateş, boyunda şişlik gibi belirtileri ilerlemiş dönemlerde daha sıkça görülür.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz