BERLİN - Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki önerileri, Alman basınında genel olarak "yetersiz" olduğu şeklinde yorumlandı.
ALMANYA DİE WELT: "ANKARA'NIN TEKLİFİ YETERLİ DEĞİL" başlığıyla verdiği haberde, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun, Türkiye'nin önerisini önemli bir adım olarak takdir etmesine rağmen AB dönem başkanı olan Finlandiya'nin öneriyi yetersiz bulduğunu yazdı.
FRANKFURTER ALLGEMEİNE ZEİTUNG: "TÜRKİYE AB'YE KÜÇÜK BİR ADIM YAKLAŞTI" haber-yorumda, AB'nin, üyelik müzakerelerinin kesilmesine yönelik Türkiye'ye yaptığı "tehditlerin" etkisini göstermeye başladığını savundu.
LEİPZİGER VOLKSZEİTUNG: "Türkiye'nin önerisinin yetersiz olduğu, AB'ye girebilmesi için Kıbrıs Rum yönetimini şartsız olarak tanıması gerektiği" yorumunu yaptı.
WESTDEUTSCHE ZEİTUNG: "Türk hükümetinin önerisinin olumlu olmasına rağmen, bir pazarda olduğu gibi Kıbrıs konusunda pazarlık yapılamayacağını" yazdı.
İNGİLTERE THE ECONOMIST: "ENGELLER DAHA YILDIRICI" manşetiyle yayımlanan İngiliz dergisi, "Giderek Uzayan Yol" başlıklı makalesinde, "Türkiye'nin AB üyeliğinin önündeki engellerin her zamankinden daha yıldırıcı bir hal aldığını" yazdı.
Bir Türk diplomatın, "Önce ellerimizi bağladılar, şimdi de bacaklarımızı bağlayacaklar" sözlerine yer verilen makalede, "AB liderlerinin önümüzdeki hafta yapacakları zirvenin Türkiye tartışmalarına sahne olacağı" belirtildi.
YUNANİSTAN "ÖNERİLER TUZAK İÇERİYOR"
Yunan gazeteleri,"Türkiye'nin girişiminin ilk bakışta olumlu ve sıcak karşılanmakla birlikte, sonradan çok sayıda tuzak içerdiğinin anlaşıldığı" değerlendirmesinde bulundu.
Yunan basını, Türkiye'nin Finlandiya dönem başkanlığı, İngiltere ve AB Komisyonunun desteğiyle gündeme getirdiği ve gerek Rum gerekse Yunan taraflarını şaşırtan önerilerinin, ilk başta Lefkoşa (Rum kesimi) ile Atina olmak üzere, Hollanda, Fransa ve İsveç tarafından reddedildiğini yazdı.
Türkiye'nin önerilerini sözlü olarak Finlandiya dönem başkanlığına ilettiğini kaydeden Yunan basını, bunun diplomatik bir manevra olduğunu, Türkiye'nin bu girişimiyle önemli bir iyi niyet jestinde bulunduğu izlenimini yaratmaya çalıştığını savundu.
HOLLANDA Türkiye'nin AB'ye önerileriyle ilgili gelişme ve yorumlar, Hollanda basınında da yer aldı. Gazeteler, Türkiye'nin son önerilerinin, yeterli bulunmadığı ve üye ülkeler arasında, Türkiye hakkındaki ayrılık ve yaklaşım farklılıklarını artırdığı görüşünü öne çıkardı.
Önerilerin en önce Kıbrıslı Rumlar ve Yunanistan tarafından reddedildiği belirtilen haberlerde, Dönem Başkanı Finlandiya'nın da önerileri yeterli bulmamakla birlikte istenilen koşulların kısmen yerine getirilmesi açısından üzerinde durulmaya değer gördüğü belirtildi.