Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Sarıcakaya Çatacık ormanlarında çalışan 20 işçi, ömrünü tamamlayan ağaçları keserek, hem ülke ekonomisine katkı sağlıyor, hem yerine fidan dikerek ormanların yok olmaması için çalışıyor. Düzceli Kaval ailesi, 30 yıldır yaşlı ağaçları kesip yerlerine fidan dikerken, yılın 10 ayında, ormanların geri dönüşümü için durmadan çalışıyor.
Son zamanlarda yapılan kampanyalar sayesinde; plastik kapak, kâğıt, atık pil ve yağ gibi birçok madde tekrar işlenerek geri dönüştürülüyor. Yapılan bu çalışmalar ülke ekonomisine geri dönerken, bu sayede doğaya zarar veren maddeler koruma altına alınıyor. Türkiye’de gözlerden uzak bir geri dönüşüm hikâyesi de ormanların içinde gizleniyor. Ormanlarda bulunan ve ömrünü tamamlamış ağaçlar kesilerek tomruk haline getiriliyor. Ağaçların yerlerine yeni fidanların dikilmesi de ormanların kaybolmasına engel oluyor.
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Sarıcakaya Çatacık ormanlarında, 30 yıldır ağaç kesme işinde çalışan Kaval ailesi, ekmeğini geri dönüşümden kazanıyor. Düzce’nin Gölyaka ilçesinden yıllar önce Eskişehir’e gelen aile, Orman Bölge Şefliği’nin kendilerine gösterdiği yaşlı ağaçları tek tek kesiyor. Dalları budanan ağaçlar, daha sonra traktörlerle belirlenen sahaya getiriliyor. Gövdesindeki kabuklardan arındırılan ağaçlar, bir ya da iki metrelik tomruklar halini alıyor. Depolarda toplanan tomruklar, kalitelerine göre iç piyasada ihaleye çıkarılıyor. Yaşlı ağaçlardan temizlenen alana fidanlar dikiliyor ve böylece orman sahası korunmuş oluyor.
Çatacık Orman İşletme Müdürü Akın Akman, bölgede 60 yaşın üzerinde ömrünü tamamlamış ağaçların kesim işlemlerinin yapıldığını söyledi. Kızılçam ağaçlarının, ağaç kesme işçileri tarafından itina ile kesilerek yeniden orman sahası yaptıklarını kaydeden Akman, “Buradaki ormanlar, 120 yıllık bir orman, ekonomik ömrünü tamamlamış. Burası doğal ya da dikim fidanlarla tekrar gençleştirilecek.” ifadelerini kullandı.
Düzceli Kaval ailesi de 30 yıldır bu mesleği yapmaktan oldukça memnun. “Buralarda çalışıyoruz, yani bizim geçim kaynağımız orman. Yani ormandan başka yaptığımız bir iş yok.” diyen aile üyeleri, günde 8 saat çalışmalarına karşı ekmeklerini kazanıyor. Yılın 10 ayı orman içine kurdukları çadırlarda kalan aile, tüm zamanını ormanda geçiriyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz