Onlarca Ülkeden Gelenler Çanakkale'de Buluşacak

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümü olan 18 Mart 2013'te, dünyanın dört bir yanından gelenler...

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümü olan 18 Mart 2013'te, dünyanın dört bir yanından gelenler Çanakkale Şehitliği'nde buluşacak. Kutlamalara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

Çanakkale Valiliği, 98. yıla özel 98 etkinlik hazırladı. 12 Mart'tan itibaren başlayan etkinliklerin en önemli ayağı 18 Mart günü olacak. Düşman donanmasının büyük kayıp verdiği, sağlam kalan gemilerin de kaçtığı günün yıl dönümündeki törenler, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtında başlayacak. Daha sonra 18 Mart Stadyumu'na geçilecek. Burada halkın protokol tarafından selamlanmasının ardından altın madalya takılan Türk bayrağı göndere çekilecek. Günün anlam ve önemini belirten konuşmalardan sonra 50 dansçı, 10 yörenin oyunlarını bir koreografiyle sergileyecek. Çanakkale Boğazı'nda ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait gemiler halkın ziyaretine açılacak.

Reklam
Reklam

BAŞBAKAN ERDOĞAN DA TÖRENLERE KATILACAK

Geçen yıl yurt dışında olduğu için törenlere gelemeyen Başbakan Erdoğan, bu yıl katılacak. 17 Mart Pazar günü Çanakkale'ye gelecek Erdoğan, Biga ve Çan ilçelerinde açılış törenlerine katılıp halka hitap edecek. O gün Çanakkale'de kalacak Başbakan, ertesi sabahtan itibaren kutlama etkinliklerinde bulunacak. 18 Mart günü stadyumdaki törende konuşma yaptıktan sonra Şehitler Abidesi'ne geçecek. Burada da günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapacak. Şehitlik defterini imzalayıp seyir tepesine geçerek, savaş gemilerinin boğazdan geçişini seyredecek. Ardından solo Türk gösterisi yapılacak. Buradaki tören, şehitlik ziyaretleriyle son bulacak.

ŞEHİT TORUNLARI DA BULUŞACAK

Türkiye genelinden ve dünyanın dört bir yanından da törenlere gelenler olacak. Bu yıl bir ilk olarak, 98 yıl önce Çanakkale'de savaşların torunları buluşacak. O dönemde Çanakkale'de şehit ve gazi olanların İran, Irak, Suriye, Suudi Arabistan, Yemen, İsrail, Filistin, Lübnan, KKTC, Gürcistan, Libya, Yunanistan, Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan, Kosova, Sırbistan, Bosna Hersek, Romanya ve Ukrayna'daki torunları gelecek. Bosna Hersek'ten 50, Sofya'dan 50, Azerbaycan'dan 50'ye yakın, diğer ülkelerdense birer kişi törenlere katılacak. Şehit ve gazi torunları, resm-i geçitte de yer alacak. Törenlerin ardından dedelerinin savaştığı toprakları gezecekler.

Reklam
Reklam

KUTLAMALAR 24 MART'TA SON BULACAK

Zafer kutlamaları, bu yıl iki haftaya çıkarıldı. 12 Mart'ta başlayan etkinlikler, 24 Mart'a kadar Çanakkale ve Türkiye genelinde devam edecek. Çanakkale Şehitlerini Anma Atletizm Yarışması ve konferanslar düzenlenecek. Aynı gün "Çanakkale Yolun Sonu" filminin galası yapılacak. Etkinlikler, 24 Mart'ta Deniz Zaferi Konseri ile son bulacak. Konseri bu yıl Mustafa Ceceli verecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz