ABD'de düzenlenen maratonu kana bulayan Boston bombacısı Dzhokhar Tsarnaev bomba yapımında El Kaide ile bağlantılı Inspire dergisinden ilham aldıklarını itiraf etti.
İngiliz GQ dergisi, Boston bombacısı Dzhokhar Tsarnaev'in ifadesinde ağabeyi Tamerlan Tsarnaev ile düdüklü tencereden bomba yapmayı nasıl öğrendiklerine yer verdi.
2010 yılında "Annenizin mutfağında bir bomba yapın" makalesinden yararlandıklarını açıklayan Tsarnaev, gözleri yeniden El Kaide terör örgütüyle ilişkili Inspire dergisine çevirdi.
Derginin kapağından duyurulan 'Make a bomb in the kitchen of your mom' adlı makalede el yapımı bombaların nasıl hazırlanacağına dair ayrıntılar yer alıyor.
Geçtiğimiz 3 yıl içinde İngiltere'de ve Amerika'daki benzer vakalarda artış yaşandığına dikkat çekiliyor.
Londra'da bulunan King's College'da Radikalizm Çalışmaları Uluslararası Merkez direktörü Peter Neumann'a göre 2010 yılının yazında online olarak yayın hayatına başlayan dergi sadece birkaç terör uzmanı tarafından ciddiye alındı.
"Bir dergi çıkarmak eski moda bir fikir gibi gözüküyordu. Ancak dergi kısa süre içinde özel bir konuma geldi. Amerikalı üst düzey bir yetkiliyle yaptığım bir konuşmada "Inspire"ın terör örgütüyle bağlantılı yayınlarda internet üzerinden en çok indirilen dergi olduğunu öğrendim. İndirme sayısı onbinleri aşmıştı. Kısa süre içinde o kadar popüler olmuştu ki herkes dört gözle bir sonraki sayısının çıkmasını bekliyordu"
Derginin yayınlama fikri Ek Kaide'nin komutanı Enver El-Evkali'den geldi. Dergi El Kaide'nin medya kanalı olan El-Mahalem tarafından yayınlandı.
İlk sayısı da Suudi asıllı Amerikan vatandaşı olan Samir Khan tarafından hazırlandı.
Daha sonra ABD'den Yemen'e giden Khan, El Kaide'nin önde gelen liderlerinde El-Evlaki ile birlikte 2011'de ABD insansız hava uçaklarının saldırısında öldürüldü.
Herkes Inspire'ın editörünün ölümüyle derginin tarihe gömüleceğini düşünmüş olsa da birkaç ay sonra dergi yeni sayısıyla çıktı.
Şu anda Khan'ın iş arkadaşı Yahya İbrahim tarafından çıkarılan, elektronik posta adresi ve bir şifreleme anahtarı içeren dergi deneyimli okuyucuların paylaşımlarına açık.
Neumann'a göre daha önceki terör olaylarıyla ilişkilendirilen dergi, içinde bulunduğumuz internet çağındaki en büyük sorunlardan birisi ve bunu durdurmak için bir yol yok...