Onların ki can değil mi!

19 takımın Süper Lig'e yükselebilmek için amansız bir yarış vereceği PTT 1. Lig'in başlamasına artık sayılı günler kaldı, heyecan doruğa çıktı. Ancak lig öncesi federasyon tarafından açıklanan ilk hafta programı tartışmalara yol açtı. Federasyon hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle haklı olarak maçların akşam 20.00'de oynanmasına karar verdi. Fakat iki karşılaşma hariç: Balıkesir-Tavşanlı Linyit ve 1461 Trabzonspor-Fethiye müsabakaları saat 16.00'da başlayacak... Yetkililerin bu mücadeleleri erken oynatmak için sunduğu gerekçe ise ev sahibi takımların statlarında gece maçlarının oynanabilmesi için ışıklandırma bulunmaması. Ancak alınan kararın sorumluluğu dışarıdan görüldüğü kadar basit değil.

Yürümek bile zor
Olaya Balıkesir-Tavşanlı Linyit cephesinden bakacak olursak; maçın oynanacağı 17 Ağustos Cumartesi günü beklenen hava sıcaklığı 34 derece. Nem oranı da hesaba katılacak olursa futbolcuların yaşayacağı sıkıntı net bir biçimde ortada. Bir sonraki gün aynı saatte Akçaabat Fatih Stadı'nda kozlarını paylaşacak olan 1461 Trabzonspor ve Fethiye takımları için de aynı durum geçerli. Trabzon'da o gün meteorolojinin beklediği ortalama sıcaklık 30 derece. Uzmanların normal şartlarda yürüyüş yapılmasına bile temkinli yaklaştığı sıcaklıkta federasyonun bu takımları lig müsabakasına mecbur bırakmasının, telafisi güç durumlara zemin hazırladığı bir gerçek.

Reklam
Reklam

Al sana çözüm!
Konuyla ilgili çözümler ise aslında düşünüldüğü kadar zor değil. Balıkesirspor'un ışıklandırma ihalesi yeni yapıldı. Gerekli çalışmalar sürüyor. Federasyonun bu durumu göz önüne alıp mücadeleyi rahatlıkla çevre illerde oynatabilmesi mümkün. Örneğin; İzmir, Manisa, Bursa... Maçlarını Akçaabat'ta oynayan 1461 Trabzon'un da iklim şartları elverene kadar Avni Aker'i kullanması çok da zor bir durum değil. Bu imkana sahip olmayan ve ışıklandırma konusunda sıkıntısı olan statlar ise federasyon bütçesinden ayrılacak bir ödenekle gece maçı oynanacak duruma getirilebilir. Daha sonra da bu yatırımın karşılığı kulüplerden uzun vadede geri alınabilir. Dolayısıyla hem insan ve sporcu sağlığını bu kadar yakından ilgilendiren bir konu sorunsuz bir şekilde halledilir, hem de 2020 Olimpiyatları'na aday olan ülkemizde statlarımızın daha çağdaş hale getirilmesi sağlanabilir.