Cenevre (AA)- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), önlenebilir çevresel tehlikeler yüzünden her yıl 13 milyon kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. DSÖ tarafından hazırlanan "Sağlıklı Çevrelerle Hastalıkların Önlenmesi" başlıklı 104 sayfalık raporda, gerekli denetimin yapılmadığı çevreden gelen tehdidin özellikle çocuklar için ölümcül
sonuçları olduğu kaydedildi.
Genel nüfusu etkileyen hastalıkların yüzde 24'ünün, çevredeki tehditlere maruz kalınmasından kaynaklandığı ve bu oranın çocuklar için yüzde 33'ten fazla olduğu belirtilen raporda, çocuk ölümlerinin yüzde 94'ünü, çocukluk döneminin en büyük tehlikelerinden biri olan ishalin oluşturduğu ifade edildi.
Raporda, her yıl sıtmadan ölenlerin yüzde 40'ının çocuklar olduğu, bu hastalığın, sivrisineklerin ürediği bölgelerdeki yapılanmanın durdurulmasıyla önlenebileceği bildirildi. Çoğu kalkınmakta olan ülkelerde olmak üzere çevre risklerinin önlenmesinin, başta çocuklar olmak üzere her yıl 4 milyon hayatı kurtarabileceği ifade edilen raporda, kötü çevrenin neden olduğu 4 büyük hastalık; ishal, solunum enfeksiyonları, çeşitli kasıtsız yaralanma türleri ve sıtma olarak sıralandı. Su kaynaklarının güvenli şekilde muhafaza edilmesi, temiz yakıt kullanılması, evlerin uygun şekilde inşa edilmesi, işyeri ve evlerde ilaçlamanın daha dikkatli yapılması tavsiye edilen raporda, birçok trafik kazasının da, kırsal bölgelerin ve ulaşım sistemlerinin kötü tasarımından kaynaklandığına dikkat çekildi.