Önlisans KPSS başvuru için bekleyen memur adaylarının heyecanlı bekleyişleri sona erdi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Önlisans KPSS başvuru işlemlerinin başladığını duyurdu. Uzun süredir bu sınav için yoğun bir tempoda çalışmalarını yapan ve memuriyet kadrolarına yerleşmeyi hedefleyen adaylar Önlisans KPSS başvuru işlemlerini gerçekleştirmek üzere harekete geçti. Bu konuda akıllara takılan bir kaç soru mevcut. Özellikle ilk kez Önlisans KPSS başvurusu yapacak adaylar işlemleri doğru yapma telaşında. Diğer taraftan 2016 Önlisans KPSS başvurusu için ne kadar ödeme yapılması gerektiği gibi sorular da merak edilenler arasında...
Memur olma hayalleri kuran adaylar Önlisans KPSS başvuru işlemini yaparak bu yolda başlamak için gereken ilk adımı atmış oluyor. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen tüm işlemlerde olduğu üzere bu işlem de ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi ve ÖSYM Merkezleri'nden yapılıyor. Sistemde profil fotoğrafı, eğitim bilgileri güncel durumda olan adaylar, ÖSYM AİS'ten Önlisans KPSS başvuru işlemini bireysel olarak gerçekleştirebiliyor.
ÖSYM AİS'ten başvuru
Başvurusunu ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi'nden (ÖSYM AİS) yapacak adayların öncelikle T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile sisteme giriş yapması gerekiyor. Ardından açılan ana ekranın sağında "İŞLEMLER" kısmı yer alıyor. Bu başlık altında "BAŞVURU SÜRECİNDEKİLER" butonu üzerine farenin imlecini tuttuğunuzda "2016-KPSS ORTAÖĞRETİM/ÖNLİSANS" seçeneğini göreceksiniz. Bu adımdan sonra yönlendirmeleri takip ederek Önlisans KPSS başvuru işleminizi tamamlayabilirsiniz. Diğer taraftan KPSS Lisans'a başvuran ve giren adaylar Önlisans KPSS başvurusu yapamaz. Ayrıca lisans mezuniyetiniz olması durumunda da önlisans düzeyinde KPSS'ye giremezsiniz. Diğer yandan lisans eğitiminizin devam ettiği süre içerisinde ortaöğretim seviyesinde KPSS'ye girebilirsiniz.
Önlisans KPSS başvuru işlemleri için tıklayın
ÖSYM Merkezleri'nden başvuru
Fotoğraf ve eğitim bilgilerinin eksik yahut güncel olmaması gibi durumlarda adaylar Önlisans KPSS başvuru işlemlerini ÖSYM Başvuru Merkezleri'nden yapmak zorunda olurlar. Bu başvuruların şahsen yapılması gerekmektedir. Adaylar bu merkezlere giderken yanlarında mutlakaeksiksiz ve doğru doldurulmuş Aday Başvuru Formu, T.C. Nüfus Cüzdanı veya süresi geçerli pasaport, sistemde sağlık bilgisi yer almayan ancak engel bilgisi değişen adaylar için bir üniversite yahut devlet hastanesinden alınmış ağlık raporlarının bir örneği, engellerine ilişkin özgeçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçe ve Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu, MEB e-Okul ile YÖKSİS kaynaklı olmayan eğitim bilgilerinde eksiklik/değişiklik olanların diploma veya öğrenim durumunu gösterir resmî belgelerinin onaylı bir örneği bulundurmalıdır.
Önlisans KPSS başvuru işlemleri sırasında adayların sınava katılabilmek ve başvurularının geçerli olması için sınav ödemelerini yapmaları gerekmektedir. Bu işlemi isterseniz başvuru sırasında ÖSYM AİS üzerinden online ortamda kredi kartı ya da banka kartınızı kullanarak yapabilirsiniz. Öte yandan diğer seçenekte ise bankalardan, ATM'lerden ve internet bankacılığı hizmetlerinden birinden faydalanılması gerekmektedir. Ödeme işlemleri T.C. Ziraat Bankası ATM'leri ve internet bankacılığı, T.C. Halk Bankası ATM'leri ve internet bankacılığı, Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC adayları hariç), Türk Ekonomi Bankası (TEB) tüm şubeleri ve internet bankacılığı, ATM'ler ve internet bankacılığı (KKTC adayları hariç), tüm PTT iş yerlerinden (KKTC’den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa) yapılabilmektedir. Eğer siz ödemenizi ATM'den yapacaksanız takip etmeniz işlem sırası; "ÖDEME İŞLEMLERİ - EĞİTİM ÖDEMELERİ - ÖSYM ÖDEMELERİ - ÖSYM SINAVLARI - KPSS ÖDEMESİ" şeklindedir. Bu adımları izlemenizin ardından T.C. Kimlik Numaranızı girerek parayı yatırabilirsiniz.
Önlisans KPSS başvuru işlemlerinin tamamlanmasının ardından adaylar sınavın yapılacağı günü beklemeye geçecekler. Önlisans KPSS, 22 Ekim 2016 Cumartesi sabahı saat 09.30'da başlayacak. Önlisans KPSS'de adaylara Genel Kültür ve Genel Yetenek bölümlerinden sorular sorulacak ve bu sorulara doğru yanıtlar vermeleri beklenecek. Adaylara her iki bölümden 60'ar soru sorulacak. Adaylar kendilerine tanınan süre içerisinde toplamda 120 soruyu cevaplayacaklar.