'Only One' patente sahip Japon işadamları İkitelli'yi merceğe aldı

Japonya’nın Wakayama şehrinden İstanbul’a gelen bir grup girişimci, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret etti. Bölgenin...

Japonya’nın Wakayama şehrinden İstanbul’a gelen bir grup girişimci, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret etti. Bölgenin önde gelen birliklerinden İSKOBİR’in nezaretinde Türk firmaları ile tanışıp karşılıklı yatırım imkânlarını ele aldı. Wakayama’da Only One (Dünya’da eşi olmayan) teknolojik ürünün patentine sahip çok sayıda firma bulunuyor.
Aralarında Cleansawa co, Nagayawa co, Kishu Giken Kogyo Inc, Nakano BC Inc, Shokibai co ve Acronainen Inc’ın bulunduğu 7 ayrı şirketten 20 kişilik bir heyet İkitelli’ye geldi. Japon firmaların bir bölümü, ürünleri konusunda patent vermek istediklerini belirtti.
İSKOBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Akgün, Ertuğrul Fırkateyni’nin battığı Wakayama’nın önde gelen sanayicilerinin İkitelli’ye gelmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Görüşmelerde Türkiye’den ve Japonya’dan girişimcilerin bir birini tanıma imkanı bulacağını kaydeden Akgün, yatırım alanlarının da ele alınacağını vurguladı.
Akgün, “Türkiye’nin KOBİ’leri olarak ürettiğimizi dünyaya satmalıyız. Gitmediğimiz tek bir ülke kalmamalı. Bakın, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi çok büyük bir üretim alanı. Burada 30 bin KOBİ sanayicisi aşağı yukarı 20 tür mal üretmekte. Şu an 5 milyar doları aşan bir ihracatımız var, bu ne zaman 10 milyar doları aşarsa rahat edeceğiz. Umuyorum, ülkeleri ve şehirleri dolaşarak ya da oralardan alıcıları buraya getirerek ihracat ile istihdam oranımızı artıracağız.” dedi.
Wakayama’dan İstanbul’a gelen heyetin ellerinde bulunan mamulleri İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde üretmeyi öngördüğünü kaydeden Akgün, “Japon girişimciler, fason ürün üretecek firmalar arıyor. Onun menbaı da kuşkusuz burası. Sanayi bölgesinde fason üretim yapacak 30 bin firmamız var. Bunların yarısından fazlası da otomotiv sanayiinde faaliyet yürütüyor. Bakın biz, Alman otomotiv sektörüne büyük miktarda yan sanayi ürünü üretiyoruz. Niye japonyaya üretmeyelim? Bunu üretirsek hem istihdamı, hem ihracatı artırırız hem de ülkemize büyük bir katma değer armağan ederiz.” ifadelerini kullandı.
Wakayama Sanayi Derneği Direktörü Yoshiaki Kise ise iki ülkenin güçlü bağlarını yatırımlara da taşımayı hedeflediklerini bildirdi. Tarihi Ertuğrul Fırkateyni’nin Wakayama’da battığını belirten Kise, şöyle devam etti:
“Köklü bağlara dayanarak Türkiye’de sanayi alanında faal olmanın yollarını arıyoruz. Bu ülkeden yararlanmayı esas alıp hangi sektörlere yatırım yapabileceğimizi öğrenmeyi temenni ediyoruz. Bunun için bu ülkeye geldik. Türkiye ve Japonya bağlarının ekonomik anlamda daha iyi yerlere gelmesini hedefliyoruz. Heyetimiz, Türkiye’ye geleli 1 hafta oldu. Bu meyanda muhtelif şirketlerle görüşmelerde bulunduk. Bakın yatırımdan ve ortaklıktan önce dostluk adına, kültür adına bir şeyler yapıyoruz. Onun ardından sanayi ve ticarette ne yapılabilirizi araştırıyoruz. Kuşku yok bu heyet Japonya’ya döndükten karnşılıklı bağları tekrar ele alıp, Türkiye’de ne yapılır yapılmaz diye tartışıp, buraya döneceğiz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz