Önüm Arkam, Sağım Solum, Müze

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kenti adeta müzeler kentine çevirdi. Yemek müzesinden kent müzesine, oyuncak müzesinden hamam...

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kenti adeta müzeler kentine çevirdi. Yemek müzesinden kent müzesine, oyuncak müzesinden hamam müzesine kadar birçok değerlerin gelecekte yaşaması için müzesini kurdu.

Müzeler, onlar bizim geçmişimizi, gelenek ve göreneklerimizi hatta tarihimizi yaşatmak için kurulmuş birer saklı sandık gibi. Geçmişimizi geleceğe taşıyan, bir neslin nasıl olduğunu gelecek bir nesle aktaran içi değer dolu birer mekân olsa gerek. Müzeler, sanat ve bilim eserlerinin özenle saklandığı, ancak tüm halka açık olan bir mekânlar. Müzeler, kısacası değer verdiğimiz tüm unsurların gelecekte görmesini arzu ettiğimiz nesnelerin özenle saklandığı ve korunduğu bir depolardır. İşte bu düşünceler doğrultusunda değerlerini gelecek nesillere ulaştırmak isteyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kenti adeta müzeler kentine çevirdi. Yemek müzesinden kent müzesine, oyuncak müzesinden hamam müzesine kadar birçok değerlerin gelecekte yaşaması için müzesini kurdu.

Reklam
Reklam

Son dönemlerde vakıf ve devlet müzelerinin yanında yerel yönetimlerin açtığı müzelerle Gaziantep’te müze kavramına yeni bir bakış açısı geldi. Özellikle belediyelerin kentin değerlerini yansıtmak için kurdukları müzeler, müzeciliğin yeni bir boyuta girdiğini gösterdi. 2004 yılından buyana açtığı müzelerle yerel yönetimlerin yanında ulusal alanda da ses getiren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bu alanda Zeugma Mozaik Müzesi ile dünyanın en büyük mozaik müzesini kente kazandırmada öncü olma özelliğini taşıyor.

Belediyelerin müzeler kurma girişiminden cesaretlenen özel girişimci kişiler de kendilerine ait müzeler kurmaya başladı. Böylelikle müzecilik kavramı kurumsaldan kişisele kadar yaygınlaştı. Hal böyle olunca da müzecilik Gaziantep’in dört bir tarafını sarmaya başladı. Gaziantep’te ilk kişisel müzesini Saklı Konak Bakır Eserler Müzesi olarak kuran girişimci Ali Atalar, daha sonra müzesini koleksiyonculuğa çevirdi.

MAĞARALAR TARİH MÜZESİ OLUYOR

Yıllarca Gaziantep’te hayvan ahırları olarak kullanılan mağaraları göreve geldikten sonra boşaltan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, bu mağaraları Türkiye'nin en büyük “Tarih Müzesi” yapmak için düğmeye bastı. Gaziantep tarihinin yanında cilalı taş dönemini yansıtacak olan müze Gaziantep’in Müzeler Kenti olduğunu kanıtlar nitelikte.

Reklam
Reklam

Gaziantep’te gezilmesini ve görülmesini arzu ettikleri değerlerin müzesini açmaya çalıştıklarını, bu doğrultuda yerel yönetimlere öncülük yaptıklarını ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, kentin tarihi ve kültürel yapısını korunmasının önemli bir faktör olduğunu ifade ediyor.

İnsanların Gaziantep’e sadece müzeleri bile gezmek için gelebileceklerini vurgulayan Güzelbey, mağarada cilalı taş devrinden başlayıp tarih öncesi bütün çağları içine alan ve buradaki yaşamı gösteren bir müze yapmayı planladıklarını belirtti. Başkan Güzelbey, bu müzenin ortasına bir de gölet yapmayı düşündüklerini bildirdi. Müzeyi insanların trenle gezeceğini aktaran Güzelbey, bu çalışmaların artık son noktaya geldiğini ve 2014 Mart ayından önce hizmete geçirmeyi planladıklarını söyledi.

Tarih Müzesi’nin yapılmasıyla Gaziantep’in kabuğunu kırarak daha geniş kitlelere açılacağını işaret eden Güzelbey, Gaziantep’in artık bir tarih ve turizm kenti olduğuna vurgu yapıyor. Kayacık Mahallesi’nde Oyuncak Müzesi açmak için çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Güzelbey, burasının da alt bölümünün mağaraya sahip tarihi bir Antepevi’nin olmasının özellik taşıdığını vurguladı. Yine Kayacık Mahallesi’nde Atatürk Anı Evi yapımında son aşamaya geldiklerini, Şehreküstü semtinde de Hüseyin Paşa Camii’nin yanında Hamam Müzesi kuracaklarını işaret eden Başkan Güzelbey, böylelikle insanların Gaziantep’e sadece müzeleri bile görmeye geleceklerini, kentin tarih ve kültürünün de ön planda olacağını açıkladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz