Gelişen teknoloji ile son 10 yıl için çok hızlı ilerlemeler kaydeden tıp ve özellikle genetik, hızlı yükselişine devam edecek. Bir çok hastalığın tedavi süresi kısalırken, bir çok hasatlığın teşhisi ve çözümü mümkün olacak.
Ancak sürekli yapılan gelişmelerin maddi sorumluluğu, tıp dünyasında yaşanacak olan gelişmeleri herkesin kullanmasını da olanaksız kılacak. Çok maliyetli olan bu gelişmeleri, 20 yıl sonra (gelişmiş ülkeler dışında) tüm insanlığın kullanması pek mümkün görünmüyor.
Uzay bilimleri çok yakın bir tarihe kadar gelişmiş ülkelerin kendi bütçeleri ile yapılıyordu ama yakın tarihteki atılımlar özel kuruluşların bu sektörlere girmelerine neden oldu. İlerleyen yıllarda NASA vb. Ulusal yapıdaki kuruluşların rekabetine, uluslararası özel şirketler de dahil olacak.
İnternet dünyası her geçen gün daha büyük bir platform haline dönüşüyor. Bu durum, bilgi paylaşımını daha da ulaşılabilir ve kullanılabilir hale sokacak. İnsanların daha kolay iletişim kurması ve bilgi alışverişinde bulunması, teknolojinin ilerlemesini olumlu yönde etkileyecek.
Gelişmiş ülkelerin nükleer enerji santrallerinin yerine, yenilenebilir alternatif enerji çalışmalarına hız verdiği bilinen bir gerçek. Özellikle güneş enerjisinin kullanımının artması, artan enerji ihtiyaçlarını daha az maliyetlerle karşılama olanağı yaratacak.
Bu durum gittikçe daha az rağbet gören nükleer enerji santrallerini daha değersiz, daha maliyetli ve daha tehlikeli kılacak.