Onur Air uçağına Fransa engeli

Onur Air, Fransa'nın Onur Air’in ekibiyle birlikte Suudi Arabistan Havayolları’na kiraladığı uçağa Cidde-Paris seferi sonrası...

Onur Air, Fransa'nın Onur Air’in ekibiyle birlikte Suudi Arabistan Havayolları’na kiraladığı uçağa Cidde-Paris seferi sonrası yapılan denetimlerde uçuş yasağı getirdiği yönündeki haberlere ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Bir Fransız denetçi uçağımızın motorunda bulgu olduğunu iddia etmiş, motoru üreten firma da, bulunduğu iddia edilen bulgunun normal ve limitler içerisinde olduğunu belgeyle reddetmiştir. Üretici firmanın bu belgesinin Fransız denetçiye iletilmesinden sonra uçağımız seferine devam etmiştir.” denildi.
Avrupa Sivil Havacılık Konferansı`na (ECAC) üye ülkeler arasında yabancı havayolu işletmelerinin hava araçlarına (SAFA denetimi) en çok denetimi yapan Fransa, hac dönemi için Suudi Arabistan’a kiralanan A330 tipi uçakta, motor sorunu bulduğunu kaydetti.
Cidde Paris seferini yapan uçakta denetim sonrası uçağın motorunda ‘kategori 3c’ diye tabir edilen ‘Uçuş emniyetini direkt etkileyebilecek ciddi bulgular’ olduğu ileri sürülüp, seferi engellendi. Fransız makamların, Onur Air yetkilileri ile yaptığı görüşmelerin ardından uçakların sefer yapmasına izin verildi.
Bu arada, Onur Air’den yapılan açıklamada, “Fransa'da yapılan denetlemesinde ilgili denetçinin uçağımızın bir motorunda tespit ettiğini iddia ettiği bulgunun, motorun üreticisi Pratt&whitney'den alınan raporla kayda değer olmadığı ispatlanmıştır. Fransız denetçi, uçağımızın motorunda bulgu olduğunu iddia etmiş, motoru üreten firma da bulunduğu iddia edilen bulgunun normal ve limitler içerisinde olduğunu belgeyle reddetmiştir. Üretici firmanın bu belgesinin Fransız denetçiye iletilmesinden sonra uçağımız seferine devam etmiştir. Uçuş emniyeti açısından en ciddi bulguları ifade eden kategori 3c bulgusunun, sorumlu kaptan pilot tarafından kabul edilmemesi ve bundan dolayı gerekli düzeltici işlemin yapılmaması durumunda denetim görevlisi uçuşa izin vermez ve hava aracını bulgunun giderilmesi sağlanıncaya kadar yerde tutar.” bilgisi verildi.

Reklam
Reklam

HOLLANDA DA 2005’TE ENGEL OLMUŞTU
Daha önce 2005 yılı Mayıs ayında Hollanda başta olmak üzere Avrupa’nın bazı ülkeleri, Onur Air’e ait bir uçağın kalkış esnasında motoruna yabancı cisim girmesi üzerine ülkelerine uçuş yasağı getirdi. Uluslararası Havacılık Bürosu (IBA), Onur Air uçağına konan uçuş engelinin gerekçesizliğine karar verip, yasağı kaldırdı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz