Onur Önal'ı öldürenlere 24 yıla kadar hapis istemi

Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 15 yaşındaki Onur Önal'ı darp ederek ölümüne neden olduğu öne sürülen 2 çocuğun 24'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

Anadolu Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık M.Ö. ile taraf avukatları katıldı.

Sanıkların 18 yaşından küçük oldukları gerekçesiyle kapalı yapılan duruşmaya izleyici ve basın mensupları alınmadı.

Duruşmada sanık M.Ö'nün savunması alındı.

Mahkeme heyeti, diğer tutuklu sanık C.B'nin savunmasının alınması için bir sonraki celse hazır edilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

- Duruşma öncesinde açıklama

Duruşma öncesinde Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi üyesi bir grup, adliye önünde basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklamayı okuyan Alper Yalçın, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda yaptığı inceleme raporuna göre, Önal'ın belli aralıklarla arkadaşları tarafından darp edildiğinin anlaşılmaması nedeniyle infaz görevlilerinin ihmallerinin bulunduğunun tespit edildiğini aktardı.

Reklam
Reklam

Gelişim çağında olan çocukları desteklemek yerine, cezaevlerine kapatmanın açıkça şiddet olduğunu ileri süren Yalçın, çocukların fiziksel şiddet içeren oyunlara müdahil edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Hayatını kaybeden Önal'ın amcası İsmet Önal da çocuk cezaevlerinin kapatılmasını istediklerini belirterek, "Rehabilitasyon merkezlerinin oluşturulması ve çocuklara iş imkanlarının sağlanması gerekiyor. Eğer 'çocuklar bizim geleceğimiz' diyorsak tüm cezaevlerindeki çocukların bizim geleceğimiz olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bugün Onur, yarın başka Onurlar ölmesin" diye konuştu.

- İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda kalan 15 yaşındaki Onur Önal'ın, cezaevinin bahçe kısmında arkadaşları M.Ö. ve C.B. ile "simit" olarak tabir edilen oyunu oynadığı sırada darp edildiği anlatılıyor. Olayın cezaevi kameralarına da yansıdığı belirtilen iddianamede, M.Ö. ve C.B'nin ertesi gün Önal'ı cezaevinin mescidinde kafasını duvara vurarak darp ettiği aktarılıyor.

Reklam
Reklam

İddianamede, darp sonrasında Önal'ın baygınlık geçirdiği ifade edilerek, infaz koruma memurlarınca hastaneye sevk edildiği ve olaydan 1 ay sonra kafa travmasına bağlı beyin kanamasından yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Önal'ın ölümüne neden olduğu öne sürülen 17 yaşındaki M.Ö. ile 16 yaşındaki C.B'nin, "Çocuğa ya da beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten öldürme" suçunu işlediği belirtilen iddianamede, sanıklar hakkında 18'er yıldan 24'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

(AA)