Oomurga eğriliğine üç boyutlu tedavi

8-10 yaş aralığında özellikle kız çocuklarında görülen omurga eğriliğini (skolyoz), erken dönemde günde 1 veya 2 saat uygulanacak üç boyutlu egzersizlerle kontrol altına almak mümkün. Almanya'daki tedavinin Türkiye'de ilk uygulayıcılarından olan Fizyoterapist Gözde Başbuğ, özellikle mesajlaşırken boynu eğmenin de omurgada postür bozukluğuna yol açabileceğini belirterek uyarılarda bulundu.

Gelişme çağındaki çocukları tehdit eden ve solunum güçlüğü, depresyon gibi birçok rahatsızlığa neden olan skolyoz, yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Yüzde 90 oranında kız çocuklarında görülen hastalık, yüzde 95 oranında sağ skolyozda görülüyor. Skolyoz ve tedavisine yönelik açıklamalarda bulunan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Gözde Başbuğ, "Hastalık, adından da anlaşılabileceği gibi adölesan dönem adını verdiğimiz 8-10 yaşlarındaki çocuklarda baş gösteriyor. Omurganın sağa, sola eğrilmesi ve aynı zamanda omurların kendi üzerinde rotasyonu ile giden bir omurga deformitesi olarak tanımlıyoruz. İlerleyici olabiliyor. Eğrilik 40 derecenin üzerine çıktığında cerrahi müdahale gerektirebiliyor. Solunum zorluğu da yaratabiliyor. Bu nedenle bizler de bunun tedavisine yönelik çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

MESAJLAŞIRKEN OMURGAYA UYGULANAN BASKI SKOLYAZA NEDEN OLABİLİYOR

Mesajlaşırken boynu eğmenin ve devamlı aynı pozisyonda tutmanın da postür bozukluğuna yol açabileceğini belirten Başbuğ, "Fonksiyonel postür bozuklukları, fonksiyonel skolyoz dediğimiz bir hastalığa yol açabiliyor. Yine omurga eğriliği, yan düzlemden baktığımızda gördüğümüz eğrilikler, kamburluğun artması gibi postürel bozukluklara yol açıyor. Bu hastalara yönelik de tedavi yapıyoruz. Kişilerin bu tür rahatsızlıklara yakalanmamak için telefonu tek bir tarafta tutmamaya, omuzla boyun arasında tutmamaya dikkat etmeleri gerekiyor. Telefon veya bilgisayar kullanırken özellikle öne doğru eğik pozisyonda durmamalıyız. Sırtımızın ve başımızın dikliğini koruyacak şekilde postürlerde durmaya dikkat etmeliyiz” dedi.

ERKEN TEŞHİS İÇİN AİLELER DİKKATLİ OLMALI

Ailelerin çocuklarındaki fiziksel büyümeyi kontrol etmeleri gerektiğinin altını çizen Fizyoterapist Gözde Başbuğ, "Aileler çocuklarını büyüme yaşına yani ergenliğe doğru geldiklerinde omurgalarının simetrik olup olmadığını konusunda kontrol etmeliler. Özellikle annelerin kız çocuklarını gözlemleyerek takip etmelerini öneriyoruz. Omuz seviyelerinin eşit olması gerekiyor. İlk memesi büyüyen çocuklarda göğüs büyümesinin eşit hizada olması gerekiyor. Kalça seviyelerinin eşit hizada olması gerekiyor. Özellikle çocuk öne doğru eğildiğinde bir tarafının daha fazla kambur olması da skolyoz belirtisidir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

ÜÇ BOYUTLU TEDAVİ VE YÜZME

Spor olarak çocuklara yüzmeyi tavsiye ettiklerini vurgulayan Başbuğ, "Özellikle sırtüstü ve yüzüstü yapılan yüzmeler çok faydalı oluyor. Kurbağa ve kelebek tercih edilmemeli. Skolyoz üç boyutlu bir rahatsızlık olduğundan bu konuda geliştirilmiş Schroth Therapy adı verilen üç boyutlu egzersizleri öneriyoruz. Eğitimi Almanya'da verilen bu tedavi yöntemi, çeşitli hastanelerde ve Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi'nde konusunda uzman fizyoterapistlerce uygulanıyor” ifadelerini kullandı.

2012 yılından bu yana tedaviyi uyguladıklarını belirten Başbuğ, "Almanya'da ve sadece fizyoterapistlere yönelik verilen bir eğitim. Eğitimde omurganın, skolyozun özelliklerini ve bu hastalığın omurgada baş gösterdikten sonra çocuğun postürünü bozduğu için onu nasıl düzeltebileceğimizi, tutulan kalp ve solunum sistemini nasıl düzeltebileceğimizi öğreniyoruz. Hastanemizde çocuklara bunları uyguluyoruz” dedi.

EGZERSİZLER NELERİ İÇERİYOR?

Uygulanan üç boyutlu egzersiz terapisine yönelik bilgiler veren Fizyoterapist Gözde Başbuğ, "Egzersizlerde çeşitli yardımcı ekipmanlardan yararlanılıyor. Üç boyutlu düzlemde çocuğun omurgasını düzeltip, daha sonra solunum egzersizleri yaptırıyoruz. Skolyozun daralttığı alanları egzersizlerle açıyoruz. Ama öncesinde omurgasını düz bir pozisyona getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

GELİŞİM ÇAĞINI GEÇEN KİŞİLER DE TEDAVİ OLABİLİYOR

Üç boyutlu egzersiz terapisinden olumlu sonuçlar aldıklarının altını çizen Başbuğ, "Cerrahi olsun olmasın, tüm çocuklarda bozulan postürü düzeltebiliyoruz. Postür, kardiyak ve solunum sistemini skolyozun verdiği rahatsızlık ve komplikasyonlardan kurtarıyoruz. Çocuk gelişim çağını geçse dahi aynı tedaviyi uyguluyoruz. Hastalık ne kadar geç fark edilirse edilsin, tedavi için geç değil. Fark ettiğimiz anda tedaviye başlayıp, olumlu sonuçlar alıyoruz” ifadelerine yer verdi.