Op. Dr. Çalı'dan Göz Alerjisi Ve Güneş Gözlüğü Uyarısı

Hasan YİĞEN / KULA Kula Devlet Hastanesi'nde görevli Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ahmet Çalı, göz alerjisiyle ilgili çeşitli bilgiler

Hasan YİĞEN / KULA Kula Devlet Hastanesi'nde görevli Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ahmet Çalı, göz alerjisiyle ilgili çeşitli bilgiler verdi. İnsanların yaklaşık yüzde 15'inde alerjinin bir veya birkaç çeşidi görüldüğünü söyleyen Op. Dr. Ahmet Çalı, "Alerjik konjonktivit en sık rastlanan alerjik göz hastalığıdır. Genellikle çocuklukta başlar. Çevreyle direkt teması nedeniyle göz alerjik hastalıklara daha sık meyil gösteren bir organımızdır. Gözlerde, kaşınma, yanma, batma, kaşıntı, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu meydana getirebilir. Göz kapakları hafif şişmiş olabilir. Kornea, çoğunlukla salimdir ve kişinin görmesi etkilenmemiştir. Aynı zamanda burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi alerjik bulguları da olabilir" dedi.
ÖNLEM ALMANIN YOLLARI
Göz alerjisinin çocuklarda, gençlerde ayrıca erkeklerde daha sık göründüğünü söyleyen Çalı, "Bu hastaların yüzde 75'inde astım, atopik ekzema ve alerjik rinit gibi ek hastalıklara da rastlanabilir. Alerjik göz hastalıklarının tanısı hastadan alınacak bilgiler üzerinde yapılacak muayene ve laboratuvar incelemeleri ile konur. Doğru tanı için iyi bir göz muayenesi gerekir. Muayene de göz kapakları, göz yüzeyini örten konjunktiva isimli zar, bezlerin açıldığı bölümler, kirpikler ve kornea dikkatle incelenir. Bazen göz kapaklarının arka yüzeyinin de incelenmesi gerekebilir. Alerjinin tedavisinde en önemli yapılması gereken şey alerjen madde tespit ediliyorsa mümkün olduğu sürece ondan kaçınmaktır. Gözdeki şikayetlerin rahatlatılması açısından soğuk uygulama ve suni gözyaşı ilaçları faydalı olabilir. Çoğunlukla da antihistaminik ilaçlara, damarları büzen ilaçlara, alerjik şikayetleri ortaya çıkaran hücreleri dengeleyici ilaçlara, iltihap giderici ve kortizonlu ilaçlara ihtiyaç duyulur" dedi.
GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ SERTİFİKALI OLMALI
Güneş gözlüğü kullanan kişilere seslenen Dr. Çalı, "Güneşli havalarda kullanılan güneş gözlükleri aksesuar değil, sağlığı koruyucu bir üründür. Gözlük alınırken kaliteli olmasına dikkat edilmesi gerekir. Güneş gözlüklerinde ilk aranması gereken özellik ultraviyole ışınlardan en yüksek derecede koruma özelliği olması gerekir ve vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerekir. Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken noktaların başında; kaliteli bir gözlüğün ya da gözlük camının yanında mutlaka sertifikası olması gerektiğini belirtmekte fayda var. Sertifikaların üzerinde gözlüğün markası, nerede üretildiği, ultraviyole ışınlardan koruma özelliği gibi değerlerin bulunması gerekir. Çünkü güneş gözlüğü eğer gözümüzü dışarıda kalan kısımlarda göze yine ışık gelecektir. Bu gelen ışıklar normalden daha fazla zarar verecektir" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz