Petrol piyasasına baktığımız zaman olağan dışı gerçekleşecek olan OPEC toplantısı önemle takip ediliyor. Çeşitli söylemler ile spekülasyona açık olan petrol piyasasında çıkacak sonuca göre yeni trend oluşabilir. Üretimi kısacak mı kısmayacak mı tartışması devam ederken dünyanın en büyük üreticilerinden, % 23 paya sahip olan, ABD stok verilerinin üç hafta üst üste düştüğünü takip ettik. Petrol fiyatlarının tepkisine baktığımız zaman ise istenilen yükselişin gerçekleşmediğini görüyoruz. Bunun nedeni ise OPEC toplantısından dolayı piyasaların temkinli yaklaşması olarak görülebilir. ABD tarafından gelen stokların gerilemesi özellikle OPEC toplantısı geçtikten sonra fiyatlamalar üstünde daha fazla etkili olacaktır. Baker Hughes Sondaj Kuyusu verilerine baktığımız zaman ise fiyat ile doğru orantılı bir şekilde yükseldiğini takip ediyoruz. Petrol fiyatlarının 50 dolar seviyelerine yükselirken, sondajların da yükseldiğini gördük ve bu üretim kısmında artışların devamını getirmesine neden olabilir.
Ülkelerin çıkarma maliyetlerine baktığımız da ;
ABD 40 ve 70 dolarlar arasında
S.Arabistan 10 dolar seviyelerinde
Rusya 40 ve 60 dolarlar arasında
Maliyetleri yansıtırken bunun dünyanın en büyük ilk üç üreticisi paylarının olduğunu bilelim. OPEC üyesi sadece S.Arabistan olup Rusyanın ise uzun yıllar sonrası OPEC ile anlaşmalar yapması doğrultusunda petrol fiyatlarını bir miktar yükselttiğini görmüştük. S.Arabistan ve Rusyanın anlaşması, ABD tarafından gelen stok verilerinin yüksek olmasına karşı petrol fiyatlarının düşmesini engellemektedir. OPEC toplantısı ile son konuşmalara baktığımızda Venezuela, BAE ve IRAK üretimi kısma yönünde anlaşmaya varacaklarını belirtme yönünde olduğunu görüyoruz. Anlaşmayı bozabilecek en önemli devletlerden olan İRAN karşımıza çıkmaktadır.Ambargo uygulamasından çıkan İran kaybetmiş olduğu pazar payını alabilmek için OPEC üretimi kısma konusunda anlaşmayı bozacak devlet olarak karşımıza çıkıyor. Bunu aşabilmek için OPEC üretim payının % 12,7 seviyesinde üretimin olacağı konuşulmaktadır. Önceki toplantı sonuçlarını incelediğimizde anlaşmanın zor olabileceği ortaya çıkabilir. Petrole bağımlı ekonomilerin yüksek olması üretimi kısma konusunda anlaşmanın zor olabileceğini gösterebilir.
Petrolde Teknik Görünüm
Brent Petrolde 27 dolarlardan başlayan orta vadeli yükseliş yönlü trendin olduğunu görmekteyiz. Yükseliş yönlü trendin kırılmaması önemlidir. Kırılması durumunda ana trend de düşüşlerin devamını görebiliriz. Yatay piyasada gelecek olan kararları bekleyen petrol fiyatlarında orta vadeli yükseliş yönlü hareketlerin devamında takip edeceğimiz önemli direnç seviyeleri 47.60,aşılması durumunda 48.20 , 49.70 ve 51.00 dolar seviyeleri takip edilebilecek önemli direnç noktalarıdır. Özellikle MACD göstergesinden de 0.00 noktasının üstüne atması ile teyit alarak trendin devamı takip edilebilir. Düşüşlerin başlaması ile takip RSI göstergesinin 50 noktasını, düzeltme olarak kullanabiliriz. Bu seviyeden satışların gelmesi ile takip edeceğimiz önemli destek noktaları ise 46.60, kırılması durumunda 45.90 , 43.40 dolarla alt tarafta takip edilebilecek destek seviyeleri olarak karşımıza çıkmaktadır.