Oran Eskişehir’de

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Türkiye’nin bölünme riski ile karşı karşıya...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Türkiye’nin bölünme riski ile karşı karşıya olduğunu iddia ederek, "Başbakan bizim uzattığımız ele yumruk sıkarak cevap verdi" dedi.

Bugün Eskişehir'e gelerek partisinin il başkanlığını ziyaret eden Umut Oran, burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin barış sürecinde bölünme tehlikesiyle karşı karşıya geldiğini ve kötü yönetildiğini iddia eden Oran, “Türkiye’de 10 yıl önce terörün yaşandığı bölgede olağanüstü hal kalkmıştı, bölgeye yatırımlar yapılıyordu. Böyle bir noktadan Türkiye neredeyse bölünme noktasına geldi. Bu durum gerçekten üzücü. Türkiye kötü yönetiliyor. Mutfaktaki usta kötü. Başbakan bu ülkeyi yönetemiyor. Biz de parti olarak barışın olmasını istiyoruz. Bu ülkede yaşayan vatandaşların mal ve can varlıklarının önemi konusunda çok duyarlıyız. Kimsenin mağdur olmamasını, mazlum olmamasını istiyoruz. Hukuk kuralları çerçevesinde her şeyin yapılması gerekir. Türkiye Cumhuriyeti demokrasi ile yönetiliyor. Parlamentonun terörle ilgili karar alması gerekiyor. Milli iradenin hakim olduğu bir ülke olmamız gerekiyor ancak çözüm sürecinde milli irade dışarıda bırakılıyor. Hükümet bu sorunu kendi çözmeye çalışıyor. Birileri ile görüşüyor. Bir İmralı’da pazarlık yapıyor, daha sonra Kandil’de ayrı bir pazarlık yapıyor. Biz parti olarak bu görüşmeleri meşru görmüyor, hükümeti göreve davet ediyoruz. Biz de diyoruz ki, 'Gel Türkiye Büyük Millet Meclisi’de (TBMM) bu konuyu tartışalım.' Bu konuda Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu üç defa görüşme girişiminde bulundu. Her seferinde de Başbakan bizim uzattığımız ele yumruk sıkarak cevap verdi. Biz yine bu mücadelemize devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

“ANAYASA YAPILMASINI BİZ İSTEDİK”

Oran, yeni bir anayasa yapılmasını parti olarak istediklerini ifade ederek, “Anayasa yapılması için bağımsız bir kurul kuruldu. TBMM’de kurulan kurul, bu süreçte bağımsız hareket edemedi, Başbakana bağlı olarak çalıştı. Herkesin kendinden bir parça oluşturabilecek bir anayasa şu andaki süreçte yürümedi. Biz yeni bir anayasa yapılmasını söylemiştik. Başbakan bildiğini okumak istiyor. Biz de hukuk çerçevesinde bu çalışmaları sonuna kadar yürüteceğiz. Süreci biz de izliyoruz. Nisan’ın 8’ine kadar çalışmanın tamamlanması mümkün değil. Şu anda Anayasa maddelerinde tartışılması gereken konular var. Başbakan kendi karar veriyor, 'Şu tarihte bitecek' diyor. Biz bunu doğru bulmuyoruz" diye konuştu.

“TERÖRİST ELEBAŞI EŞ BAŞKAN GİBİ DAVRANIYOR”

Terörist elebaşı Abdullah Öcalan’ın AK Parti eşbaşkanı gibi davrandığını savunan Oran, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bakıyorsunuz hükümet adına terörist başı konuşabiliyor. Buna Başbakan bir şey demiyor. Türkiye bu zamana kadar bu kadar kötü yönetilmemişti. Bizim bu konudaki önerimiz çok net. Yapılması gerekenleri hep açıkladık. Akil insanlarla ilgili bu olayı meşru olarak görmüyoruz. Akil insanlarla ilgili önerilerimiz vardı. AK Parti bir pazarlık yürütüyor. Bu pazarlama sonucunda birtakım insanları pazarlamacı kılığına sokuyor. Yapmış olduğu pazarlığı halka, vatandaşa pazarlamaya çalışıyor. Bu da son derece yanlış, hukuk dışı bir olay. Orada bulunan insanların kişilikleri ile ilgili bir şikayetimiz yok. Biz isterdik ki bir komisyon kurulsun. Her partiden eşit şekilde komisyona üye verilsin. Milletin iradesinin olduğu eşit söz sahibi olunsun. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu süreçte vatandaşların barış umudunu bir araç olarak kullanıyor. Biz de istiyoruz barış olsun. Baktığımız da bu süreç araç olarak kullanıyor. Gücüne güç katmak istiyor. Tek adamlığı diktatörlüğe taşıyarak daha fazla güçle bu ülkeyi yönetmek istiyor. Biz buna müsaade etmeyeceğiz.”

Reklam
Reklam

“AT İZİ İLE İT İZİ BİRBİRİNE KARIŞTI”

Oran, askerlerin Başbakanın baskısı altında olduğunu ifade ederek, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin durumu ortada. Başbakan herkese talimat verir duruma geldi. Asker şu anda Başbakanın baskısı altında. Türkiye’de bunları görmek çok acı. Bir söz var, 'At ile it izi birbirine karıştı' diye. Şu anda ömrünü terörle mücadeleye harcayan askerler tutuklu bir şekilde cezaevlerinde bulunuyor. Terörist başları ise ellerini sallayarak dolaşıyor. Bu durumda biz bir karamsarlık içinde değiliz. Türkiye’nin her yerindeyiz. 90 yaşında olan partimiz, daha önce çok sorunla karşı karşıya kalmıştı. Kazanan biz ve halkımız olmuştu. Geleceğe umutlu bakıyoruz. İnanç ve dirençle çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

“ESKİŞEHİR MUTFAĞINDA İYİ BİR USTA VAR”

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin örnek bir belediye olduğunu da ifade eden Oran, şunları söyledi:

“Ankara’dan baktığımızda Türkiye’nin üzerinde kara bulutların olduğunu görüyoruz. Eskişehir’e geldiğimizde ise içimiz açılıyor. Bunu mukayese ederken, 'Neden Eskişehir böyle?' dedim. Keşke Türkiye Eskişehir gibi olsa, demeden geçemedim. Eskişehir’de demokrasi var. Katılımcı, çoğulcu yönetim anlayışı ile yönetilen bir şehir. Adalet var, sosyal adalet var. Sosyal belediyeciliğin, insana hizmetin tüm unsurları mevcut. Özgürlükler var bu şehirde. Uygar bir şehir. Eskişehir akıl ve bilimin yoğunlaştığı bir şehir. İç Anadolu'nun içinde açmış bir çiçek gibidir. Eskişehir’in böyle olmasının nedeni, mutfakta iyi bir ustanın olması. Hükümetin tüm baskılarına rağmen burada bu güzel ortamı ortaya koyabiliyor.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz