ORAN Genel Sekreteri Palancıoğlu: "Bölgemizdeki Üreticilerin En Kısa Zamanda Helal Gıda Sertifikası Alması Ihracat Açısındanson Derece Önem Arz Ediyor"

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Mustafa Palancıoğlu, Arap ülkelerine ihracat yapmak isteyen firmalara helal gıda sertifikaları almaları konusunda

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Mustafa Palancıoğlu, Arap ülkelerine ihracat yapmak isteyen firmalara helal gıda sertifikaları almaları konusunda uyarılarda bulunarak, "Bölgemizdeki üreticilerin en kısa zamanda helal gıda sertifikası alması ihracat açısından son derece önem arz ediyor" dedi.

Palancığlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı'nın Kayseri, Sivas ve Yozgat bölgesinde yürüttüğü mali destek programları yanında işletmelerin daha profesyonel, yenilikçi, ihracata yönelik, kaliteli, hijyen, sertifikalı ve günün ihtiyaçlarına yönelik katma değeri yüksek ürünler üretmesi içinde çalışmalar yaptığını belirtti.

Reklam
Reklam

Bu kapsamda ajans olarak dünyada giderek önem kazanan helal ürünler pazarından bölgenin yeterli ölçüde pay alması içinde çalışmalar yaptıklarını anlatan Palancıoğlu, şunları kaydetti:

"Bilindiği üzere dünya da 112 ülkeye yayılmış yaklaşık 2 milyar Müslüman nüfus bulunmaktadır. Bu helal ürünler için çok önemli bir pazar konumundadır. Bu pazardan en çok faydalanan ülkelerin başında Malezya, Endonezya, Tayland, Avustralya, Avrupa Birliği, Kuzey Amerika ve Singapur gelmektedir. Helal ürünler sektörü sadece gıda ürünlerini değil aynı zamanda tıbbi ürünler, kozmetik ve deri ürünleri gibi ürünleri de içermektedir. Bu nedenle helal ürünler pazarının yaklaşık yıllık 2 trilyon dolar civarında olduğu düşünülmektedir. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı 60 bin kilometre kare yüz ölçümüyle Türkiye'nin en büyük coğrafi alanına sahip ajanstır. Bu tarım, hayvancılık ve gıda alanında büyük bir potansiyel demektir. Bu potansiyeli en iyi şekilde kullanmak ve helal gıda pazarından en iyi şekilde bölgemizin faydalanmasını istemekteyiz."

Reklam
Reklam

Palancıoğlu, bu nedenle bölge sınırları içerisindeki işletmelerin helal gıda sertifikası alarak helal ürünler pazarından yeterli payı alması için çalışmalar başlattıklarını anlatarak, öncelikle işletmelerin helal sertifikası alması için gerekli şartları oluşturması, bilgilendirme, bilinçlendirme ve eğitim için gerekli faaliyetler yürüteceklerini ifade etti.

Başta mali destek sağlamış oldukları işletmeleri helal ürün sertifikasyonu için bilgilendirdiklerine dikkati çeken Palancıoğlu, bölgelerindeki tüm işletmeleri de bilgilendirerek, ajans faaliyetlerine dahil etmeye çalışacaklarını söyledi.

Palancıoğlu, bunların yanı sıra 2012 yılı içerisinde bölgede Türk-Arap İşadamları toplantısı yapmayı planladıklarını da belirterek, "Bu toplantıda farklı Arap ülkelerinden iş adamlarını bölgemizdeki iş adamlarıyla bir araya getirerek bölgemizdeki ihracat oranlarını arttırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda helal sertifikalı ürünlerin ihracat potansiyelinin daha fazla olduğunu tespit etmiş bulunmaktayız. Bu nedenle bölgemizdeki üreticilerin en kısa zamanda helal gıda sertifikası alması ihracat açısından son derece önem arz ediyor" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: