Oratoryo nasıl yazılır? Oratoryo mu orotoryo mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimizde farklı dillere ait olan ama zamanla hem halk arasındaki söylenişi hem de aldığı eklerle birlikte değişiklikler yaşayarak Türkçeleşen birçok kelime bulunur. Yazım ve telaffuz yanlışları da en çok bu yabancı kökenli kelimeler konusunda yapılır.

Türkçedeki yabancı kökenli kelimeler en çok yazım yanlışına düşülen kelimelerdir. Bu tür kelimeler zaman içinde Türkçeleşirken geçirdikleri değişikliklerle hem yazım hem de telaffuz açısından yeni özelliklere sahip olmuşlardır. Türk Dil Kurumu’nun da resmî sitesinde ve yayınlarında yer verdiği Türkçe yazım ve telaffuz kurallarına uyulduğu sürece bir hata yapılması söz konusu olmaz.

Oratoryo nasıl yazılır?

Fransızca dilinden Türkçe’ye katılmış ve yerleşmiş, zaman içinde de Türkçeleştirilmiş olan oratoryo kelimesi bir müzik eseri türünü ifade etmek için kullanılan bir kelimedir. Oratoryo TDK (Türk Dil Kurumu) sitesinde müzik alanında kullanılan ve isim türünde tek bir tanımıyla yer alır. Bu tanıma göre oratoryo şu anlama gelmektedir:

Reklam
Reklam
  • "Solo sesler, koro ve orkestra için yazılmış, oyun ögesi bulunmayan, kutsal nitelikte müzik eseri."

Örnek olarak Nazım Hikmet Oratoryosu ya da Yunus Emre Oratoryosu gösterilebilir.

Oratoryo mu orotoryo mu?

Orotorya ya da oratoryo olarak yazılan bu kelimenin doğru kabul edilmiş olan tek bir kullanılışı vardır. Bu da oratoryodur. Kelimenin farklı şekillerde yazılması yazım yanlışı yapıldığı anlamına gelir.

Oratoryo yazımı TDK tarafından da bu şekilde doğru kabul edilmiştir. Orotoryo olarak söyleyenler olsa da bu kelimenin oratoryo olarak yazılması ve bu şekilde de telaffuz edilmesi gerekir. Türkçe yazım kurallarına göre oratoryo doğru yazılışı üçüncü harfte a harfi kullanılarak olmalıdır.

Kelimenin doğru ve yanlış kullanımlarına örnek bazı cümleler şunlardır:

Doğru:

  • Nazım Oratoryosu Fazıl Say’ın bestelediği eserlerden, şiirlerden ve şarkılardan oluşur.
  • Neredeyse tüm opera bestecileri oratoryo yazmıştır.
Reklam
Reklam

Yanlış:

  • Türk müzisyenleri Batı teknikleri ile besteler yapmışlar ve orotoryo türünde önemli eserler vermişlerdir.
  • En ünlü Türk besteciler ve besteledikleri orotoryolar şunlardır: Ahmet Adnan Saygun: Yunus Emre Orotoryosu, Nevit Kodallı: Atatürk Orotoryosu, Fazıl Say: Nazım Hikmet Orotoryosu.
Anahtar Kelimeler: