"Ordu hükümetin emrinde olmalı"

LONDRA (ANKA)- İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Türkiye'de son 2-3 ayda, yaşanan tartışma ve sürecin çok önemli olduğunu belirterek "Sanırım burada herhangi bir orduya verilecek en bariz mesaj, demokratik seçimlerle işbaşına gelmiş bir hükümetin emrinde olması gerektiği" dedi.

Miliband, PKK'nın eylemlerinin kınanması gerektiğini belirtirken de Türkiye'nin sınırötesi operasyonun yerine Türk ve Irak hükümetlerinin ortak mücadelesinden yana tavır koydu.

Yeni Türk hükümetinin ilk yabancı konuğu olan David Miliband, Ankara'da BBC ile yaptığı söyleşide AB'nin de Türkiye'ye dost elini uzatması gereğini vurguladı. "Seçim sonrasında, özellikle Genelkurmay'dan gelen açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?" yolundaki bir soruyu yanıtlayan Miliband, şunları söyledi:
"Eğer bu soruyu bana iki ay, hatta iki hafta önce sorsanız zorlanırdım. Türkiye'de son 2-3 ayda, şimdi cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül'ün adaylığını ilk koyduğundan beri yaşanan tartışma ve süreç bence çok önemli oldu. Türkiye'nin kendisine bakışı ve demokratik kurumlarının gücü açısından hayati önem taşıyan bir an oldu. Ve dünyanın Türkiye'ye başka bir gözle bakmasına da yardımcı oldu. Sanırım burada herhangi bir orduya verilecek en bariz mesaj, demokratik seçimlerle işbaşına gelmiş bir hükümetin emrinde olması gerektiği ve Türkiye'de demokrasinin köklü olduğu, son 3-4 ayda yaşananların sonucunda daha da kök saldığıdır."

Reklam
Reklam

-"PKK'NIN EYLEMLERİ KINANMALI"-
"Türkiye'nin Kuzey Irak'ta sınırlı bir operasyon yapmaya hakkı olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusunu da yanıtlayan Miliband, PKK'nın eylemlerinin kınanması gerektiğini belirtti. Miliband söyle devam etti:
"Bu Türkiye'nin sınırlı ya da başka bir operasyona hakkı olup olmadığı meselesi değil, mesele öncelikle: PKK'nın Kuzey Irak'taki eylemleri kınanmalı mı? Yanıt, evet. İkincisi: Peki ne yapmalı? Bunun yanıtı da Irak ve Türk hükümetlerinin 7 Ağustos'ta yaptığı görüşmede yatıyor. Bu görüşmede Türkiye'yi tehdit eden ve aklı başında olan herkesin kınadığı terör belasına karşı birlikte mücadele etme kararı alındı."

"AB SÖZÜNÜ TUTMALI" David Miliband, Almanya'da Angela Merkel ve Fransa'da Nicolas Sarkozy'nin iktidara gelmesiyle o dönemdekinden de sert bir hava estiğinin anımsatılması üzerine Türkiye'de son 2-3 ayda çok önemli bir dönemden geçen yeni bir hükümetin olduğu, bu dönemin Türkiye'ye güç kazandırdığını ve dünyadaki Türkiye imajını kuvvetlendirdiğini kaydetti. Miliband şöyle devam etti:
"AB de Türkiye'ye 2004'te ‘iyi niyetle pazarlık yapma' sözü verdi. Bu sözün tutulması için her türlü çabayı göstereceğiz. Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin geçen hafta yaptığı konuşmada Türkiye'nin üyeliği için başlatılan süreci durdurmaya kararlı olduğunu söylememiş olması, bence bir tartışma payı olduğunun işareti. Partisinin seçim vaatlerinin neler olduğu ortada, bunları inkar edecek değilim. Ama Türkiye'nin de yapabileceği şeyler var."

Reklam
Reklam

-"REFORM HIZININ KESİLDİĞİNE DAİR KANIT GÖRMEDİM"-
İngiltere Dışişleri Bakanı Miliband, Türkiye'deki reform sürecisine ilişkin soruyu yanıtlarken de hızın kesildiğine dair bir kanıt görmediğini belirterek "Dışişleri Bakanıyla bu sabah yaptığım konuşmalardan biliyorum ve eminim ki, Türkiye hükümetiyle AB arasındaki çalışmalarda gerçek bir azim ve enerji var. Hatta Türkiye'deki siyasi karmaşa sırasında bile gerekli bürokratik süreçler devam etmiş. Şimdi de anayasal değişiklikler yapacaklarını söylüyorlar, bu önemli. Bir de üçüncü taraflarla çözülmesi gereken sorunlar var, özellikle de Kıbrıs sorunu" diye konuştu.