Ordu Müftüsü Kolukısaoğlu: "organ Bağışlamak Sevaptır"

Ordu Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu, “Öldükten sonra bir organla bir insana hayat vermek bütün insanlığa hayat...

Ordu Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu, “Öldükten sonra bir organla bir insana hayat vermek bütün insanlığa hayat vermektir, sevaptır” dedi.

Ordu Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu, organ ve doku nakli ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken, “İslam dini insan hayatına büyük değer vermektedir. Yüce Allah insanları varlıklar içerisinde şerefli yaratmıştır. İster ölü olsun, isterse sağ, insan vücudundan parça alınıp satılması, menfaat elde edilmesi doğru bir davranış değildir” diye konuştu.

Zaruret hallerinde hükmün değiştiğini belirten Müftü, Kolukısaoğlu, “Zaruret olduğunda şartlarda yerine getirildiğinde elbette doku ve organ nakline dinimiz izin vermiş. Zaruret halinde tedavinin bir parçası olan organ doku nakline hüküm verilmiştir. Zaruretler haram olan şeyleri serbest kılar. Organ ve doku naklinde zaruret, hastanın hayatını ve hayati bir uzlunu kurtarmak için bundan başka bir çare olmamasının hassas doktorlar tarafından kuvvetli bir kanaatle tespit edilmesi, yani doktorlar, bu hasta organ nakli olursa yaşayacak, eğer olmazsa hayatını kaybedecek diye bir tespitin olması gerekir. İkincisi bu hastalığın bu yolla tedavi edileceğine dair doktorların kanaatinin mevcut olması, organ ya da dokusu alınacak olan kişinin, hastanın bu işlemin yapıldığı esnada ölmüş olması gerekiyor. Tıbben kişinin ölmüş olduğuna karar verildiğinde bir kişinin organları henüz yararlı olacak durumda olduğu için dinimiz buna izin veriyor. Nakil için kişinin ölmüş olması yetmiyor. Kişinin hayattayken izin vermiş olması gerekiyor. Ya da hayattayken buna aykırı bir beyanattı olmazsa birinci derece yakınlarının rızasının sağlanması gerekiyor. Tedavisi yapılacak kişinin bile bu nakilde rızası olması gerekiyor. Ayrıca burada bir endişede var. ‘Benim kalbim birine nakledilse. O kişinin günahları bana da geliyor’ diyorlar. Böyle bir şey söz konusu değildir. Organını bağışlayacak kişi, bir hayat kurtaracaksa böyle bir düşünce içine girmemelidir. Bir kişinin hayatını kurtarmak bütün insanlığı kurtarmak gibidir. O anlamda bu şartlarda yerine getirildiği zaman dinimiz organ ve doku nakline izin veriyor. Bende dinimizin ön gördüğü şartlarda bende organlarımı bağışlarım. Dinimizce ölmüş olma şartı var. Öldükten sonra bir organla bir insana hayat vermek bütün insanlığa hayat vermektir, sevaptır. Peygamber efendimiz, ‘insanın en hayırlısı, insanlara faydalı olandır’ diyor” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

“ORGAN BAĞIŞI DÜNYADA NEYSE, TÜRKİYE’DE DE O KADAR OLSUN İSTİYORUZ”

Ordu Tabipler Odası Başkanı, Medical Park Ordu Hastanesi Organ ve Doku Nakil Koordinatörü Dr. Mithat Yağlı, organ bağışının önemini vurgulayarak, “Organlar toprak değil can olsun, yaşamak güzel yaşatmak daha güzel” dedi.

“Biz beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların yakınlarını ikna etmeye çalışmıyoruz” diyen Yağlı, şunları söyledi:

“Biz onlara organ naklinin önemini anlatıyoruz. Organ bağışının ne kadar önemli olduğunu, dinimizce ve insanlık olarak ne anlama geldiğini anlatıyoruz. Organ bağışı Dünyada neyse Türkiye’de de o kadar olmasını istiyoruz. ‘Yaşamak güzel, yaşatmak güzeldir’ diyoruz. Ülkemizde yaklaşık 30-40 bin vatandaşımız böbrek, karaciğer ve kalp bekliyor. Bu kadar önemli bir konuda vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyoruz. Organ nakline hepimiz ihtiyaç duyabiliriz. Organ nakli beyin ölümü gerçekleştikten sonra organ bağışı yapılmaktadır. Beynin ölümünün gerçekleşmesi ancak yoğun bakım şartlarında yatarken 4 tane uzman hekim arkadaşımızın verilmektedir. Yapılan testler sonrasında beyin ölümü kararı alınmaktadır. Ben koordinatör olarak, hastane başhekiminin imzasından sonra tespit edilmiş oluyor. Ancak bu şartlar gerçekleştikten sonra ailenin izniyle biz onların işleyecekleri sevaplara yardımcı oluyoruz. Hiçbir maddi olay işin içinde yoktur. Ölüm eylemi gerçekleştikten 3-4 gün sonra toprak altında çürüyüp gidecektir. Ama hayatta organ bağışında bulunulursa, 3-4 kişiye hayat verecektir.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: