Son yılların en kritik ve tartışmalı seçiminde sandıklar kapandı ve ilk seçim sonuçları gelmeye başladı. Türkiye'de yediden yetmişe herkesin gözü seçim sonuçları açıklamasında. Yakın takip edilen sonuçlara göre son durum nedir? Ordu ve Türkiye genelinde Cumhurbaşkanı adaylarının ve partilerin oy oranları nedir? İşte 24 Haziran seçim gününe dair son dakika gelişmeleri, canlı seçim sonuçları ve istatistikler...
Gerek Ordu ili gerekse de Türkiye'nin tüm illeri için seçim sonuçlarını ve son dakika seçim haberlerini Mynet'in 24 Haziran canlı seçim sonuçları sayfasından takip edebilirsiniz. Seçim sonuçları sayfasında il il, ilçe ilçe hangi parti, hangi Cumhurbaşkanı ne kadar oy almış, oy oranları ne olmuş görebilirsiniz.
ORDU İLİNDE ÖNCEKİ SEÇİMLERDE NELER OLMUŞTU?
Ordu'da 2010 yılında yapılan referandumda yüzde 78 katılım olmuş ve seçmenlerin tercihi sandığa evet yüzde 63.47, hayır yüzde 36.52 şeklinde yansımıştı.
2014'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeyse AKP'nin adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 66,98 HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş yüzde 1,41 CHP, MHP ve diğer bazı partilerin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 31,61 oy almıştı.
Son olarak 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AKP %63, CHP %24, MHP %9,4 ve HDP %0,4 oy aldı.
Son olarak 2017 referandumunda Ordu'dan çıkan Evet oy oranı %61.89 iken Hayır oy oranı %37.11 olarak belirlendi.
PARTİLERİN ORDU İLİ ADAY LİSTELERİ
Milletvekili seçimi için Ak Parti, CHP, HDP, MHP ve İyi Parti şu isimleri milletvekili adayı olarak gösterdiler...
ORDU AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Şenel Yediyıldız
Ergün Taşcı
Metin Gündoğdu
Hamide Aydemir Demir
Sait İnan
Yavuz Selim Kıran
ORDU CHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Seyit Torun
Mustafa Adıgüzel
Onur Çam
Sebanur Özdemir
Sait Kapıcıoğlu
Nazım Yiğit Günay
ORDU MHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Cemal Enginyurt
Fazlı Yüksel
Hurşit Serhat Şahin
Selçuk Yücesan
Semanur Akbolat
Sevinç Aksoy
ORDU HDP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Mesut Bilgi
Bayram Kuşman
Ruken Kayaalp
Şevder Yandı
Çetin Kaplan
Tahsin Timur
ORDU İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Yener Yıldırım
Günay Karaağaç
Ferhat Çakıroğlu
Mukadder Korkmaz
Şahin Yılmaz
Barış Candan
OY KULLANIMI
Yüksek Seçim Kurulu'nun seçmenler için hazırladığı "Nasıl oy kullanacağım?" Kılavuzunda oy kullanmaz süreci 6 adımda anlatılmış. İşte 2018 seçimlerinde oy kullanma adımları:
Eğer resmi kimlikte T.C. kimlik numarası yoksa kişinin oy kullanabilmesi ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart.
Kimliğinizi verdikten sonra Sandık kurulu görevlisi kimliğinize göre sandık seçmen listesinde olup olmadığınızı kontrol edecek.
Seçmen listesinde iseniz görevliler size sandık kurulu mührü ile mühürlenmiş oy zarfı ile birlikte, Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimine ait 2 ayrı birleşik oy pusulasını ve Evet/Tercih mührünü verecekler. Bunlarla oy verme kabinine girip tercih ettiğiniz Cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ilgili bölüme mühür basın.
Mührü basarken dairenin dışına taşırmamaya özen göstermek gerekiyor. Mührün kurumasını bir müddet bekledikten sonra, birleşik oy pusulalarını yazılı alan dışa gelecek şekilde ayrı ayrı katlayıp aynı zarfa koyun.
Kapalı oy verme yerinden çıkıp, zarfı sandığa bizzat atın. Evet/Tercih mührünü sandık kuruluna teslim edin.
OY KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Seçmenler oylarının güvenliği ve sağlığı için oy kullanırken bazı şeylere dikkat etmek durumundalar. Bunun en önemlisi mührün vurulduğu nokta ve mürekkebin bulaşmaması. Seçmenler mührü ilgili alanı taşırmadan vurmalı ve iki pusulayı da zarfa koymadan önce kısa bir süre beklemeli ki mürekkep kurusun. Mürekkebin oy pusulasında başka bir yere bulaşmaması gerekiyor.
Oy pusulasına Evet veya Tercih mührü vurulması dışında hiçbir müdahale olmaması gerekiyor. Yani imza atmak, not düşmek vb yapılmaması lazım. Oy pusulasının da zarar görmemesine özen gösterilmeli.
Seçmenler oy kabinine tek başlarına ve cep telefonlarını sandık görevlilerine teslim ederek girecekler. Oy kabini içinden fotoğraf paylaşmak yasaktır. Seçmen, kapalı oy verme yerinden dışarı çıkmadıkça, hiç kimse oraya giremeyecek. Ancak, oy pusulasını hazırlamak için, kapalı oy verme yerinde, normal süreden fazla kalan seçmenler, kurul başkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarılacak. Bu uyarıya rağmen kapalı oy verme yerinden çıkmayan seçmen, oradan çıkarılacak.
NEREDE OY KULLANACAĞIM SORGULAMASI
Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya T.C. kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi şart olacak. Nitekim sandık sorgulama için de YSK adaylardan T.C. kimlik numarası ve nüfusa kayıtlı oldukları sıra no bilgisini istiyor. Aşağıdaki bağlantılar ile erişebileceğiniz sorgulama sayfasında T.C. kimlik numaranızı, nüfusa kayıtlı olduğunuz ili, sıra no bilgisini ve ekranda gördüğünüz resimdeki harfleri hemen altındaki alana girdikten sonra "sorgula" butonuna tıklayarak 24 Haziran seçimlerinde hangi sandıkta oy kullanabileceğinizi görebilirsiniz.
NEREDE OY KULLANACAĞIM? YURT İÇİ SEÇMEN SORGULAMA SAYFASI İÇİN TIKLAYIN