Ordu üniversite istiyor

ORDU (İHA) - Ordu Ticaret Borsası Başkanı Necdet Gürsoy, ilin kalkınma hızının her geçen gün düşme eğilimine girdiğini ve kişi başına düşen milli gelirin azaldığını belirterek, teşvik politikalarının Ordu'da başarılı olamadığına dikkat çekti.

Necdet Gürsoy, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, beş yıl önce 4325 sayılı Teşvik Kanunu kapsamında 'Kalkınmada Öncelikli Yöre' ve 'Ekonomik OHAL Bölgesi' kapsamına alındıklarını, ancak bu politikaların başarılı olamadığını söyledi. AK Parti hükümetinin uygulamaya koyduğu 5084 sayılı kanun kapsamına alındıklarını, ancak bunun da çare olmadığını belirten Gürsoy, diğer illeri imrenerek izlediklerini ifade etti.

Reklam
Reklam

Gürsoy, 4325 sayılı teşvikten arzu edilen amaca ulaşılamadığını ve il dışından sermaye girişi olmadığını belirterek, "Şimdi 5084 sayılı kanun dönemi başladı. Ancak bırakın dış sermaye yatırımını, yerli yatırımlar kapanmaya başladı. Göçebe sanayii oluştu. Makineyi omzuna alıp teşvikin olduğu yere gidilen bir sanayi ortaya çıktı. 2000 yılı başında yüzde 1 dolayında olan kalkınma hızı, yüzde 0.5 seviyesine, 1997-98 yıllarında bin 450 dolar olan kişi başına gelir 800-900 dolar seviyesine geriledi. Kırsal alan geliri 300-350 dolar gibi Afrika ülkelerinin dahi altında bir seviyeye indi" dedi.

"ÜNİVERSİTE VİZYONU DEĞİŞTİRİR"

Ordu ilinde ekonomik kalkınmayı hızlandıracak bir hareket olmayacağı gerçeğinin artık kabul edilmesi gerektiğini ifade eden Gürsoy, şöyle konuştu:

"Diğer illerin çoğunda 20'şer, 40'ar sanayi temellerinin atıldığını imrenerek görüyoruz. İlimizde böyle bir hareket olmadığı ve olamayacağı gerçeğini artık kabullenmeliyiz. Yolu olmayan, yatırım arazisi çok pahalı olan, istediği genişlikte arsa bulamayan, en önemlisi ulaşım maliyeti fevkalade yüksek olan ilimize dış yatırımcıyı beklemek hayal olur. Ordu ekonomisinin vizyonunu değiştirecek tek unsur üniversite olacaktır. Ordu'ya önce üniversite kurulmalıdır. Bu hedefe vardığımızda göreceksiniz ki, sorunların çoğunluğu kendiliğinden çözülecektir."

Reklam
Reklam