Ordu Valisi Balkanlıoğlu, Özel Gazlemevine Ziyaret Etti

Nedim KOVAN/ULUBEY Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ulubey İlçesi'nde 2005 yılında Cumaittin Turap tarafından açılan Türkiye’nin ilk özel rasathanesi olan, NASA’dan

Nedim KOVAN/ULUBEY Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ulubey İlçesi'nde 2005 yılında Cumaittin Turap tarafından açılan Türkiye’nin ilk özel rasathanesi olan, NASA’dan alınan program şifresiyle anında dünyadaki gözlemevleri ile bağlantıya geçilerek online görüşmelerin yapılabildiği, uzay cisimlerinin ve gezegenlerinin hareketlerinin canlı olarak izlendiği Astro Cumali Uzay Gözlemevi’ni inceledi.
Ordu’ya kazandırdığı rasathane için Cumaittin Turap’ı tebrik eden Vali Balkanlığıoğlu, "Burada Cumaittin Turap isimli bir kardeşimiz var. Yıllarca İsviçre’de kalmış, çocukluk hobisini burada gerçekleştirmiş. İsviçre’de bulunduğu sürece eğitim almış bir uzay gözlemcisi neyi gözlemler, neye bakar, hangi makinelerle gözlemlenir hepsini öğrenerek bilgi sahibi olmuş ve Ulubey’de bu hayalini gerçekleştirmiş. Yaptığı araştırmalarla uzay gözleminin en iyi buradan yapılacağına karar verip, gözlemevini bu alana kurmuş. NASA ve diğer uluslararası uzay istasyonlarıyla da irtibat halinde" dedi.
Cumaittin Turap'ın ilgisizlikten yakındığına da dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, "Cumaittin beyi tebrik ediyorum. Türkiye’de en büyük teleskop burada. Çocuklarımızın uzaya olan merakını artırmak içinde dönem dönem okul çocuklarını da buraya getirmeyi planlıyorum” diye konuştu.
Ziyaret nedeniyle Vali Balkanlıoğlu'na teşekkür eden Cumaittin Turap ise 35 yıl İsviçre'de işçi olarak çalıştığını ve 1995 yılında emekli olduktan sonra memleketi Ordu'ya döndüğünü, yaklaşık 1 milyon liraya kurduğu, gözlemevine ilgi gösterilmesini, özellikle öğrencilerin buraya gelmesini istediğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: