Ordu’da hava kirliliğinin asgari düzeye indirilmesi amacıyla Vali Orhan Düzgün’ün talimatıyla Kasım ayından buyana yapılmakta olan denetim faaliyetleri devam ediyor.
Ordu’da hava kirliliğini önlemeye yönelik kontrol ve denetim faaliyetleri kapsamında, Vali Orhan Düzgün’ün onayı ile İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Komisyon marifetiyle, kömür ihalesi yapan resmi kurumlar, kömür satışı yapan iş yerleri, kömürle ısınan toplu konutlar ve fırınlar denetlendi.
Ordu’da hava kirliliğini asgari düzeye indirmeye yönelik çalışmalarla ilgili bilgi veren Vali Orhan Düzgün, “Oksijenin Yurdu olarak tanımladığımız ilimizde özellikle kış aylarında ve belli zamanlarda, ısınma amaçlı kullanılan katı yakıtların oluşturduğu düşünülen hava kirliliği gözlenmekte idi. Bu durum, zaman zaman basın-yayın kuruluşlarımızca da dile getirilmekte ve haber konusu yapılmaktaydı. İlimize yakışmayan bu olumsuzluğun giderilmesi ve Ordu’da hava kirliliğinin asgari düzeye indirilmesi için İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüz bünyesinde bir denetim ekibinin oluşturulmasını ve ekibin, standartlara uygun katı yakıt satışı, kalorifer ve sobaların kurallara uygun yakılışı konularında kontrol, denetim ve bilgilendirme görevini yerine getirmesini sağladık. Oluşturulan bu ekip, gerekli kontrol ve denetimlerini yaparak, haftalık olarak düzenledikleri raporu makamıma sunmaktadır” dedi.
1 Aralık 2012-1 Mart 2013 tarihleri arasında yapılan kontrol ve denetim faaliyetlerine ilişkin bilgiler veren Vali Düzgün, “Ünye ve Fatsa Limanlarına 6 farklı ithalatçı firma tarafından getirilen kömürlerden, il merkezi ve ilçelerdeki kamu kurumlarının ihale yoluyla aldıkları kömürlerden, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca dağıtımı yapılan kömürlerden numune alınmış ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği laboratuvarlarda analizi yaptırılmıştır. Analizi yaptırılan kömürlerin, mevzuatta belirtilen sınır değerleri sağladığı görülmüştür” diye konuştu.
Tehlike sınırında olmamakla birlikte görsel boyutlardaki hava kirliliğinin de sebeplerinin araştırıldığını ifade eden Vali Düzgün, “Merkez ilçedeki mahallelerde bulunan daire, apartman ve iş yerinde incelemelerde bulunulmuş ve hava kirliliğinin sebepleri araştırılmıştır. Komisyon, hava kirliliği söz konusu olan bölgelerde bireysel ısınanlara sobanın nasıl yakılacağına dair broşür dağıtmak suretiyle bilgi vermiş, merkezi ısıtma ile ısınan apartmanlarda ise kalorifer yakıcıları ile birebir görüşerek kalorifer yakma teknikleri hakkında bilgi vererek gerekli uyarılarda bulunmuştur” ifadelerini kullandı.
Kömür satışı yapan ticari işletmelerin de denetlendiğini belirten Vali Düzgün, “Katı yakıt satıcılarının kontrol ve denetimi yapılmıştır. Kömür satışı yapan iş yerlerinden ve merkezi ısınma ile ısınan sitelerden denetim amaçlı kömür numuneleri alınarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca akredite olmuş laboratuvarlarda analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçları, mevzuatta belirtilen sınır değerleri içinde kalmaktadır” şeklinde konuştu.
Hava kirliliği konusunda şikayete konu olan fırınların da denetlendiğini vurgulayan Vali Düzgün, Yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sürücülerine de idari para cezası uygulandığını kaydetti.
19 Eylül Stadı yanında bulunan Sabit Hava Kalitesi İzleme Ağı’na bağlı olarak çalışan istasyonda 24 saat otomatik ölçüm yapıldığını da ifade eden Vali Düzgün, 1 Aralık 2012 ilâ 1 Mart 2013 tarihleri arasındaki 24 saatlik ölçüm ortalamasının sınır değerlerin altında olduğunu söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz