Ordu'da kene ölüme neden oldu

ORDU (İHA) - Ordu'da kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalanan bir kadın hayatını kaybederken, kene ısıran 3 kişi de tedavi altına alındı.

Ordu'nun Gölköy İlçesi'nde Havva Yücel (59), kenenin ısırması sonucu yakalandığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından hayatını kaybetti. 43 yıllık evli ve 3 çocuk annesi olan Havva Yücel, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altında bulunduğunun 6. günü hayatını kaybetti.

Reklam
Reklam

Bu arada, Ordu'nun Fatsa ve Kumru ilçelerinde de 3 kişide "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi" hastalığı tespit edildi. Hastalardan birinin halen Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altında olduğu öğrenildi.

Ordu Sağlık Müdürü Dr. Halis Türkyılmaz, 4 vakadan birinin ölümle sonuçlandığını, 2 kişinin bağışıklık sisteminin güçlü olması sebebiyle tedavilerinin yapıldığını, bir kişinin halen Samsun'da tedavi gördüğünü söyledi. Türkyılmaz, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü göçmen kuşlardan hayvanlara bulaşıyor. Göçmen kuşların göç yollarındaki konaklama alanı genelde Tokat ve Niksar yöresidir. Göçmen kuşlardan hayvanlara bulaşan virüs, hayvanlara yapışan keneler vasıtasıyla insanlara bulaşıyor. Yani keneler burada sadece taşıyıcıdır. Yapıştığı yere özel bir salgı bırakıyor ve o virüs kana karışınca hastalık başlıyor. Eğer insanın bağışıklık sistemi güçlüyse hastayı kurtarma şansımız var. Ancak değilse kurtarmak çok zor. Bu hastalığın özel bir tedavi şekli de yok. Ancak, şu anda panik yapacak bir durum söz konusu değil. Her şey kontrol altında. Vatandaşlarımız, vücudunda yapışmış kene gördüklerinde koparmasınlar ve en yakın sağlık kuruluşuna başvursunlar. Kopardıkları takdirde virüsün kana bulaşma ihtimali var" dedi.

Reklam
Reklam