Ordu'dun köyleri boşalıyor

ORDU (İHA) - Fındıktan başka tam anlamıyla gelir kaynağının olmadığı Ordu'da, 1950'li yıllardan sonra şehir hayatının cazibesinin artması, daha iyi yaşama isteği kırsal kesimden şehir merkezlerine olan göçü artırdı. Ordu'da kırsaldan şehre olan göç miktarı özellikle 1980'den sonra hızlı bir artış gösterdi.

Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü'nün verilerine göre, 1950 yılında Ordu'da nüfusun yüzde 91'i köylerde yaşıyordu. Bu rakam yıllar içinde azalarak 1980 yılında yüzde 76'ya düştü. 1980 yılında sonra kırsal kesimde iş imkanlarının bulunmayışı, fındıktan elde edilen gelirin her geçen yıl düşmesi, hayvancılık alanında meydana gelen değişimlerin uygulanmaması üzerine binlerce insan köyünü bırakarak şehir merkezlerine göçtü. 1980 yılında nüfusun yüzde 76'sının yaşadığı Ordu'da bu rakam 2000 yılında yüzde 53'e, 2004 yılı Ocak ayı itibariyle yüzde 51'e düştü.
Bugün itibariyle Ordu il genelinde nüfusun yarısı köylerde, diğer yarısı da ilçe merkezlerinde yaşıyor.

Reklam
Reklam

"GÖÇ AİLE'Yİ BOZUYOR" Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Selim Aren, en önemli gelir kaynağı fındık olan Ordu'da, bu ürün için 1-2 aylık bir çalışma dönemi bulunduğunu, yılın geriye kalan aylarında insanların işsiz kaldığını belirterek, "Fındık karın doyurmayınca köylü şehre gidiyor" dedi.
Kırsaldan kentlere göç edenlerin ise 'ne köylü ne kentli' olabildiğine dikkat çeken Eren, "Köyden kente göçeden ailede kuşak çatışması başlıyor. Kuşak çatışması kültürel yozlaşmayı beraberinde getirince aile ve ardından toplum düzeni bozulabiliyor" diye konuştu.