Ordulu üniversite mezunları iş beğenmiyor

Türkiye genelinde olduğu gibi Ordu’da da işsizliğin en önemli sebeplerinin başında iş beğenmeme geliyor. İŞKUR...

Türkiye genelinde olduğu gibi Ordu’da da işsizliğin en önemli sebeplerinin başında iş beğenmeme geliyor. İŞKUR İl Müdürü Mehmet Döktür, Ordu'nun, işsizlik oranı olarak Türkiye'de beşinci sırada olduğunu söyledi.
Döktür; Ordu’da 15 bin kayıtlı işsiz mevcut olduğunu, bunun 841’i üniversite mezunu, 15'i yüksek lisans mezunu, bin 822’si meslek yüksek okulu yani ön lisans mezunu diğerleri ise lise ve ilk okul mezunu olduğunu söyledi.
Ordu’da on üç bin 418 kişinin iş aradığını belirten Döktür, işsizlik ne kadar düşük olsa da kalifiye eleman bulmakta güçlük çektiklerini ve bu ihtiyacı karşılamak için kurslar açtıklarını belirtti. İşsizliği azaltmak için 2011 yılında 39 proje hazırladıklarını açıklayan Döktür, şöyle devam etti:
“İşsizliği azaltmak için projelerimiz var, toplamda 39 proje yapmışız, bunlardan özürlülere yönelik 3 proje, hükümlülere yönelik 1 proje, kursların geneli 13, hibe programı 5 proje yapmışız. Kurslar ve projeler kapsamında bin 479 kişiden 592 kişi istihdam edilmiştir. Toplum yararına çalışma projelerimizde belediyelerin altyapı su kanalizasyon hizmetlerinde 15 kişi çalışmaktadır. Bunun dışında, 13-14 tane ağaçlandırma projesi gerçekleştirdik ve buralarda işsiz vatandaşları istihdam ettik.” dedi.
İşsizliği azaltmak için çaba göstermelerine rağmen açılan kurslara pek ilgi gösterilmediğini ifede eden Döktür, kalifiye eleman bulamamalarının nedenini, Ordu halkının çoğunun masa başı ve devlet kurumunda çalışmak istemesini gösterdi. Döktür, herkese masa başı iş bulmanın imkansız olduğunu söyledi. Özel sektörde Ordu’da kalifiye eleman talebinin çok fazla olduğunu belirten Döktür, “Mesela Ordu'nun Kabadüz ilçesinde bulunan madencilik şirketinin 30 işçi talebi var. Her gün işçi gönderiyoruz işi beğenmiyorlar, uzak diyorlar, hastayız diyorlar yani çeşitli bahaneler ortaya sürüyorlar. Onun için Ordu'da iş beğenmeme oranı yüksek. Ben başka bir yerde böyle bir şey görmedim, bu duruma üzülüyorum. İşe gönderiyoruz, beğenmiyor, tekrar bize gelip masa başı iş istiyorlar.” diyerek, vatandaşların iş konusunda az da olsa çaba göstermeleri gerektiğini belirtti.
Endüstri meslek liseli öğrencilerinin hemen hemen hepsinin mesleği ile ilgili iş bulduğunu açıklayan Döktür, üniversite mezunlarının iş beğenmediklerini, genelde stajı tercih ettiklerini söyladi. İş yerlerinin daha çok endüstri meslek lisesi mezunlarını tercih ettiklerini belirten Döktür, konuşmasına şöyle devam etti:
“Genelde Ordu'da kaynak işçisi, PVC ustası ve doğal gaz tesisatçısı meslekleri çok aranıyor. Tekstil sektörüne de genelde ilkokul ve lise mezunlarınıveriyoruz. İşsizlik ödeneği olarak 900 vatandaşımıza işsizlik ödeneği veriyoruz. İşsizlik ödeneği alan vatandaşlarımızı da kurslara alarak günlük 15 Lira da haçlık vermekteyiz, çünkü işsiz kalan vatandaşlarımızın eski mesleğini değiştirmesi gerekiyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz