Organ Bağış Haftası

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları organ bağışında bulunmaya davet etti.

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları organ bağışında bulunmaya davet etti.

Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, organ bağışı, "bir kişinin hayattayken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesi" olarak tanımlandı.

Organ naklinin ise vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya beyin ölümü gerçekleşen sağlam ve aynı görevi üslenecek bir organın nakledilmesi işlemi olduğunu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Reklam
Reklam

"18 yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırabilme yeteneğine sahip herkes, başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar; kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuları bağışlayabilmekte ve bunlar günümüz tıp teknolojisinde nakledilebilmektedir.

Türkiye'de birçok devlet ve üniversite hastanesinde yeterli donanıma sahip nakil merkezleri ve deneyimli bilim adamları olduğu halde, organ bağışının yetersiz olması sebebiyle nakil sayıları yetersiz kalmaktadır. Oysa, organlarını bağışlayan bir kişi bir çok insana yaşama şansı verebilir. Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır."

Organ yetmezliklerinin önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini koruduğu, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılmasının Sağlık Bakanlığı'nın öncelikli hedeflerinden olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Reklam
Reklam

"Bu bağlamda organ naklinin anlamı ve önemini anlatmak, organ naklini yasal ve tıbbı olanaklarla çözmek, organ bekleyen binlerce hastaya derman olabilmek için ülkemizde her yıl kutlanmakta olan '3-9 Kasım Organ Bağış Haftası' kapsamında halkımızı organ bağışında bulunmaya davet ediyoruz. Organ bağışı sağlık müdürlüklerinde, hastanelerde, emniyet müdürlüklerinde ve organ nakli yapan merkezlerde yapılmaktadır. Unutmayınız ki organlarınızı bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilirsiniz."

Muhabir: Orhan Çiçek

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: