'Organ Nakli Için Türkiye'ye Tercih Edenlere Daha Cazip Imkanlar Sunulmalı'

Erzurum Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı,...

Erzurum Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı, organ nakli için Türkiye'yi tercih eden yabancılardan talep edilen ücretin düşürülmesini istedi. Aydınlı, "Orta Asya ülkeleri nakil için Erzurum'u tercih etmeye başladı. Fakat bu ülkelerin ekonomik gelişmişlik seviyesi bize göre çok daha düşük. Bu nedenle gelen hastalar, nakil ücretini öğrendikten sonra geri dönüyor. Organ nakil ücretleri düşürülmeli." dedi.

Erzurum’da şimdiye kadar 2’si, Azerbaycan’dan olmak toplam 4 yabancının organ naklini gerçekleştirdiklerini anlatan Doç. Dr. Bülent Aydınlı, “Türkiye'nin sağlık alanında dünya çapında marka olması içten bile değil. Orta Asya ülkeleri sağlık turizmi adına Erzurum için ciddi bir potansiyel. Bize yurtdışından nakil için gelenler, vericisi ile birlikte geliyor. Fakat, organ nakil ücretlerimiz bu ülke vatandaşları için çok yüksek. Bu rakamları daha makul seviyeye düşürmemiz lazım. Nakil için bu ülkelerden gelenler, parayı denkleştiremediği için geri dönmek zorunda kalıyor. Sağlık turizminin ülkeye katkısı büyük. Çünkü gelip memnun kalan, başka birini daha gönderiyor. Yetmiyor, ameliyat öncesi ve sonrasında sık sık kontroller için ülkemize geliyor. Bunların hepsi ülke adına artı bir kazanç. Sadece hastanemiz değil, esnafımız da kazanıyor." dedi.

Reklam
Reklam

Doç. Dr. Aydınlı, yasalarla yurtdışından gelen hastalardan alınan ücretin bir nebze aşağı çekildiği belirterek, "Karaciğer naklindeki 140 bin lira olan ücret 100 bin liraya düşürüldü. Böbrek naklinde ise bu ücret 60 bin liradan 40 bin liraya indirildi. Bizim vatandaşlarımız için sosyal güvenlik kurumundan karaciğer nakli için 85 bin lira, böbrek nakli için ise 37 bin lira para yatırılıyor. Yabancılar için karaciğer nakli yine 100 bin lira olsun ama operasyonu yapan kuruma 50 indirim yapabilme hakkı verilsin. Çünkü 50 bin lira bizim hastane olarak masraflarımızı karşılıyor. Bu paraya biz bu nakli yapabilirsek daha fazla hasta çekme şansını yakalayabiliriz. Buna sadece bir nakil olarak bakılmamalı. Ülke için prestij bir konu." diye konuştu.

Orta Asya’da çok sayı da siroz hastası bulunduğunu bu nedenle nakil olması gereken hasta sayısının tahmin edilenin üzerinde olduğuna dikkati çeken Aydınlı, bu potansiyelin Türkiye'ye çekilmesi gerektiğini belirterek, " İki tane genç hasta organ nakli için Erzurum'a geldi. Tetkikleri de yaptırdı. Fakat parayı denkleştiremediği için ülkesine geri döndü. Aldığımız bilgilere göre bu hastalardan biri hayatını kaybetmiş.Halbuki bu kardeşimiz çok rahat naklini olup sağlığına kavuşabilirdi." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: