Organik Bal Üretiminde Başarı

Türkiye’nin çam balı üretiminin yüzde 80’inin karşılandığı Muğla bölgesinde 2010 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık...

Türkiye’nin çam balı üretiminin yüzde 80’inin karşılandığı Muğla bölgesinde 2010 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından ortaklaşa yürütülen ‘Organik Çam Balı7 projesi kapsamında ilk ürünler bu yıl alındı.

Datça’da Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün katkıları ile oluşturulan ‘Bal Ormanı’ sahasında 10 bal üreticisi tarafından üretilen organik çam balı üretiminde yüzde yüz başarı sağlandı. Datça yarımadası ekolojisinin, nektarlı flora zenginliğinin, basralı çam ormanları bakımından organik arıcılığa oldukça uygun olmasının, ayrıca doğal sit alanlarının da olması bu üretim şeklini desteklediğini belirten Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, “Yapılan çalışmalarda Datça’da iki ormanlık alan tespit edildi ve bu alanların organik arı konaklama bölgesi olarak kullanılması uygun görüldü” dedi.

Reklam
Reklam

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, hedeflerinin arı üreticilerine organik bal üretiminin nasıl yapıldığını öğreterek organik kovan ve üretimde gerekli diğer alet ve donanımlarla desteklemek ve organik bal sertifikası almalarını sağlamak olduğunu belirterek, “Bölgemizde organik bal üretimini yaygınlaştırmaktır. İlk olarak 2011 yılında organik arıcılık yapacak 10 arıcı ile bir grup oluşturularak grup sözleşmesi imzalandı. Proje kapsamında Müdürlüğümüz tarafından 500 adet Organik kovan imal ettirildi. Her bir üreticiye ayrıca 500’er litrelik bal dinlendirme kazanı da dağıtıldı. Aradan geçen bir yılın sonunda zorluklar aşılarak, sevindirici sonuçlar alındı. Mum analizlerinde de hiçbir kalıntı çıkmadı. Özellikle sertifikasyon kuruluşuna gönderilen tüm üreticilerimizin ballarında hiçbir kalıntı çıkmaması bizleri özellikle arıcılarımızı çok sevindirdi. Bu çerçevede Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğinde Datça ilçesi Alavara bölgesi Meriç mevkiinde bütün yıl bol miktarda polen ve nektar sağlayacak 'Bal Ormanı' çalışmaları başlatıldı. Alavara mevkiine başta keçiboynuzu, defne, demirağacı, günlük ağacı, kaya sarmaşığı, erguvan gibi bal ve nektar kaynağı bitkilerin dikim çalışmalarına başlandı ve 2 bin 110 adet fidan dikimi gerçekleştirildi. Bu bitkilerin yanında yaklaşık 10 dekar alana 'Bal Kekiği' ve 'Arı Otu' ekimi yapıldı Muğla Valiliğinin 2012 Yılı Arıcılık Bildirisi ile konvansiyonel arıcılığa kapatılan Alavara ve Knidos bölgelerindeki mevkilerimize de uyarıcı-bilgilendirici levhalar dikilerek sınırlar tespit edildi” dedi.

Reklam
Reklam

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Bal Ormanı’ projesinin ilk yılında 10 arıcı ile yapılan sözleşme sonrası Datça’daki Bal Ormanında deneme üretimi yaptıklarını söyledi. Şahin, “Aldığımız sonuçlar memnuniyet verici. Gıda laboratuvarında yapılan ölçümlerde hiçbir kalıntı çıkmadı. Diğer böğlerimizden de organik bal üretimi için talepler gelmeye başladı. Fethiye’den bu konuda yoğun talep var. En azından önümüzde uygulaması yapılmış bir proje var ve bu projenin uygulamasını diğer bölgelerimizde de uygulayacağız” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: