Organik tarım ürünleri ihracatında işbirliği

Türkiye, 2011 yılında 300 milyon dolarlık organik ürün ihraç etti. 2023 yılında 2,5 milyar dolar...

Türkiye, 2011 yılında 300 milyon dolarlık organik ürün ihraç etti. 2023 yılında 2,5 milyar dolar ihracat hedefi belirleyen Türk organik sektörü, dünyanın en büyük ikinci organik ürün tüketicisi Almanya ile ortak proje yürütme kararı aldı.

Alman-Türk Ortak Organik Tarım Projesi, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)’nde tanıtıldı. Törende konuşan Ekoloji Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Atila Ertem, Türkiye’nin 2011 yılı tarım ürünleri ihracatının 17,9 milyar dolar, organik ürün payının 300 milyon dolar olduğunu söyledi. Organik ürün ihracatının tarım ürünleri ihracatındaki payının yüzde 1,7 olduğunu hatırlatan Ertem, cumhuriyetin 100 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi içinde tarımın payının 65 milyar dolar olarak öngörüldüğünü vurguladı. Ertem, “Organik ürünlerin ihracat hedefi ise 2,5 milyar dolar. Bu hedef, pazarın son 10 yıl içindeki büyüme hızına bakılarak belirlendi. Bu hedefle birlikte tarım ürünleri içinde yüzde 1,7 olan pazar payı 4,2’ye çıkacak.” dedi. Türkiye’nin organik ürün üretiminde önemli bir potansiyele sahip olduğunu anlatan Atila Ertem, şunları söyledi: “Türkiye’nin en büyük müşterisi de Almanya. 2023 yılında 2,5 milyar dolarlık ihracat hedefinde Almanya’nın payı 1 milyar doların üzerinde olacak. Bu proje, bu pazarı anlamak ve karşılıklı işbirliğini geliştirmek için çok önemli olacak. Hem Almanya hem Türkiye açısından değer taşıyacak.”

Reklam
Reklam

İki yıllık projenin, Türk menşeli organik ürünlerin güvenli ve sürdürülebilir ihracat faaliyetleri için uygun zemin oluşturacağını vurgulayan Ertem, sektör paydaşlarının işbirliğini sağlayarak yoğun bir eğitim ve gelişim faaliyet programı yürütüleceğini anlattı. Proje kapsamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 81 ilde uyguladığı çiftçi eğitiminin uygulanmayacağını, projenin teknik ve ticari anlamda iki ülke paydaşlarının birbirini iyi anlamasını ve sektörün problemlerine çözüm bulacak faaliyetleri hayata geçirmeyi hedeflediğini kaydetti.

Almanya’nın İzmir Başkonsolosu Margit Haberle ise AB ülkeleri arasında en büyük organik ürün tüketicisinin Almanlar olduğunu ve Almanya pazarında ciddi bir büyüme potansiyeli bulunduğunu dile getirdi. Başkonsolos Haberle, Almanya’daki mağaza zincirlerinde organik ürünlere çok büyük talep olduğunu, müşterilerinin de AB’nin standartlarının üzerinde özel taleplerde bulunduğunu ve bedelini ödemeye de hazır olduğunu belirtte: “Türkiye, Alman tüketiciler için ideal bir üretici olabilir. Türkiye’de üretilen organik tarım ürünleri, 'doğal ürün' isminin hakkını veriyor. İzmir pazarından satın aldığınız domates, kiraz ve incir gerçekten çok lezzetli ve kaliteli.”

Reklam
Reklam

EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da kümelenme çalışmalarını tamamlayan ve Türkiye için vazgeçilmez bir ticaret ortağı olan Almanya ile hem teknik hem de ticari ilişkileri geliştirecek çok değerli bir projeye başlandığını ifade etti: “Organik ürünlerin üretimi ve kalitesinin arttırılmasına yönelik projenin, sektörümüz için önemli katkı ve faydalar sağlayacağını öngörüyoruz. Birliklerimiz, Türkiye’de ilk defa geliştirilen ve pilot uygulamaları devam eden izlenebilirlik yazılımı ve geçmiş proje deneyimleriyle her zaman teknik destek verecektir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz