Organik tarımdan 27 milyon dolar

SAMSUN (İHA) - Samsun'daki Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (KTAE) Müdürü Dr. Hasan Özcan, organik ürünlerin dünya ticaretindeki payının 11 milyar dolar olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu ticaretteki 27 milyon dolar/yıl olan payını hızla arttırması gerektiğini söyledi.

KTAE toplantı salonunda Samsun, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Kastamonu, Sinop ve Amasya'dan 40 teknik elemanın katıldığı "Organik Tarım Eğitim Programı"nın açılışında konuşan Dr. Hasan Özcan, önümüzdeki 10 yıl içinde bugün 11 milyar dolar olan organik ürünlerin dünya ticaretindeki payının 100 milyar dolara çıkacağına dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Dünyanın hızla organik tarım ürünlerine yöneldiğini, dünyanın 100'e yakın ülkesinde 24 milyon hektar alanda organik üretim yapılırken, 46 bin hektar alanda 92 değişik bitkiden organik ürün yetiştiren Türkiye çiftçisinin konuya daha fazla eğilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Hasan Özcan, "Biz organik tarım konusunda biraz geç kaldık. Organik tarım Avrupa'da 1910'larda, ülkemizde ise 1984'de uygulanmaya başlamıştır. Avrupa'da kontrollü üretim 1930'lu yıllarda yaygınlaşmış olup, zaman içersinde küçük çapta da olsa artan oranda bir gelişme göstermiş ve 1970'li yıllarda ticari anlamda önem arz etmeye başlamıştır. Çünkü, daha fazla ürün almak için kullanılan kimyasal gübre ve ilaçlama yani toprağın konvansiyonel tarımla bozulması insan sağlığını büyük ölçüde o yıllardan itibaren tehdit etme boyutuna gelmiştir. Organik tarım doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik ve insan sağlığını öne çıkaran tarımdır. Bu nedenle de, dünya organik ürünlere yönelmiştir. Organik ürün ihracatı da her geçen yıl daha çok artmaktadır. Türkiye'nin toprağı henüz bozulmuş değildir ve organik tarım için en uygun ülkelerden biridir" dedi.

Reklam
Reklam

Dr. Özcan, kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim şekli olan organik tarıma Türk çiftçisinin daha fazla önem vermesinin önemine değinerek, bunun için tarım sektöründeki teknik personelin sürekli eğitimden geçirildiğini sözlerine ekledi.

Samsun'da 4 gün sürecek eğitim programında Ziraat Mühendisleri Mustafa Acar "Organik Tarım İlkeleri ve Yasal Boyutu", Dr. Semiha Güler "Organik Üretim ve Pazarlaması", Yasemin Kahveci "Organik Tarımda Zararlılarla Mücadele Yöntemleri", Dr. Ahmet Öz "Organik Mısır Yetiştiriciliği", Dr. Hüseyin Özçelik "Organik Kuru Fasulye ve Nohut Yetiştiriciliği" ve Ekosam Ltd. Şti. Gıda Mühendisi Habibe İnanoğlu, "Karadeniz Bölgesi'nde Organik Tarımın Potansiyeli" konularında bilgi verecek.

Seminerin açış konuşmasının ardından KTAE Müdürü Dr. Hasan Özcan, KTAE'nün uygulama sahasında yetiştirilen mısırları katılımcılarla birlikte inceledi.