Organize seracılıkta istihdam fırsatı

Şanlıurfa Tarım İl Müdürü M.Rüstem Coşkun, organize seracılık projesi ile 25 bin kişiye istihdam sağlanabileceğini söyledi. Şanlıurfa merkeze bağlı Karaali bölgesinde jeotermal seracılığın yapıldığına dikkat çeken Coşkun, bu bölgenin 70 bin dekar alanda seracılık yapılabilecek bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Şanlıurfa Tarım İl Müdürü M.Rüstem Coşkun, GAP'ın göz bebeği olarak görülen Şanlıurfa'da seracılığın bölgeye yerleşmesi için bir çok sebep olduğunu belirterek, "Karaali bölgesi seracılık açısından tam aranılan bir yer. Seracılıkta en yüksek maliyet ısıtma giderleridir. Karaali'de böyle bir sorun yok. Karaali, 70 bin dekar alanda seracılık yapabilecek bir potansiyele sahip. Bu da en az 25 bin kişinin istihdamı anlamına geliyor" dedi.

Çiftçilerin artık modern tarım yapması gerektiğini kaydeden Coşkun, "Birim alandan en yüksek verimi almak için çaba göstermeli. Bizim projemiz ilk etapta bin dekar alanı 10-20-30 ve 50 dekarlık parselle bölerek ve sadece sera yapılması şartıyla çiftçiye satmak. Model, aynen Organize Sanayi Bölgeleri'nde olduğu gibi. Bir tüzel kişilik yöntemiyle bu işi organize edebilmenin çabasındayız. Sadece sera değil, ürünleri mamül hale getirecek tesisleri de projemizde planlıyoruz. Soğuk hava depoları, paketleme tesisleri ile konserve ve marmelet tesisleri projenin birer bacağını oluşturuyor. Ben projeyi Sayın Valimize ve Tarım Bakanlığı'na sundum. En büyük desteği mülkiyet konusunda bekliyoruz. Çünkü bölgede projeye yetecek kadar Hazine arazisi yok. Bu konuda sivil toplum örgütlerinin ve kamuoyunun da ilgi ve desteğini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: