Organize suç ve asayiş olaylarında ruhsatsız silahlar kullanılıyor

Türkiye'de organize suç ile asayiş olaylarında ele geçirilen silahların büyük çoğunluğunun ruhsatsız silah olduğu ortaya...

Türkiye'de organize suç ile asayiş olaylarında ele geçirilen silahların büyük çoğunluğunun ruhsatsız silah olduğu ortaya çıktı. 2009–2011 yılları arasında şahsa karşı işlenen suçlarda kullanılan ateşli silahın yüzde 73'ü, mala karşı işlenen suçlarda kullanılan ateşli silahın ise yüzde 70'inin ruhsatsız silah olduğu tespit edildi. Yabancı menşeli fabrikasyon silahlar, genellikle Irak ve Suriye'den Türkiye'ye sokuluyor.

'Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı 2011 Raporu'na göre özellikle akrabalık bağıyla oluşan organize suç örgütlerinin, nüfus ve ekonomik açıdan daha az gelişmiş şehir ve bölgelerde de faaliyet gösteriyor.

Reklam
Reklam

Türkiye'de ateşli silah kullanılarak işlenen suçlara ilişkin verilere göre gerek organize suç operasyonlarında gerekse asayiş olaylarında ele geçirilen silahların büyük çoğunluğunun ruhsatsız silah olduğu ortaya çıktı. Son üç yılda (2009–2011) şahsa karşı işlenen suçlarda kullanılan 7 bin 314 adet ateşli silahın yüzde 73'ü, mala karşı işlenen suçlarda kullanılan 571 adet ateşli silahın ise yüzde 70'i ruhsatsız silah.

167 KAMU GÖREVLİSİ HAKKINDA ORGANİZE SUÇLA İLGİLİ ADLİ İŞLEM YAPILDI

Raporda her yıl 740 binden fazla insanın, doğrudan veya dolaylı olarak silahlı şiddet olaylarına maruz kalarak hayatını kaybettiği belirtiliyor. Dünyada 875 milyondan fazla silahın bulunduğu ve bunların yüzde 75'inin sivillerin elinde olduğu değerlendiriliyor. Ayrıca her yıl 8 milyon civarında yeni küçük ateşli silah ile 10–15 milyon kadar mermi üretiliyor.

KOM Daire Başkanlığı'nca yürütülen çalışmalarda günümüze kadar 14 ülkeye ait 20 ayrı markada 2 bin 294 adet yabancı menşeli fabrikasyon silahın iz sürme çalışmaları yapıldı.

Reklam
Reklam

2011 yılında organize suç örgütlerine yönelik 33 ilde toplam 102 operasyon gerçekleştirildi. Organize suç örgütlerinin kamu görevlileri ile bağlantı kurarak suç faaliyetlerine ortak ettikleri, hatta bazı kamu görevlilerinin suç örgütü lider ve yöneticisi oldukları, devletin imkân ve kabiliyetlerini bu yönde kullanabildikleri belirlendi. Bu kapsamda, 2011 yılında 167 kamu görevlisi hakkında emniyet tarafından adli işlem yapıldı.

YABANCI MENŞELİ SİLAHLAR SURİYE VE IRAK'TAN SOKULUYOR

Silah ve mühimmat kaçakçılığı 2011 yılında gerçekleştirilen 229 silah kaçakçılığı operasyonunun verilerine göre, yakalanan silahların yabancı menşeli fabrikasyon silahlar, el yapımı silahlar ve kurusıkı tabir edilen ses ve gaz tabancalarından çevrilme silahlar olduğu tespit edildi. Yabancı menşeli fabrikasyon silahlar, genellikle Irak ve Suriye'den Türkiye'ye sokuluyor.

Yasadışı yollardan Türkiye'ye getirilen bu silahlar, kaçakçılar veya aracı şahıslar marifetiyle pazar illerinde piyasaya sürülüyor. 2011 yılında yapılan operasyonlarda ele geçirilen silahlar içerisinde Çek Cumhuriyeti yapımı CZ–75 P–07 ve Sırbistan yapımı CZ 999 Zastava marka tabancalar ile modifiye edilmiş Kaleşnikof marka uzun namlulu silahların öne çıktığı belirlendi.

Reklam
Reklam

Yapılan iz sürme çalışmalarında ise CZ 75 P–07 ve CZ 999 Zastava marka silahların, Irak Yönetimi tarafından üretici firmalardan satın alındığı ve sonrasında kaçağa kaydığı tespit edildi.

EL YAPIMI SİLAHLAR DOĞU KARADENİZ'DE YASADIŞI ÜRETİLİYOR

Rapora göre el yapımı silahlar, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bu işi meslek edinmiş şahıslar tarafından, el aletleri ve basit tezgâhların bulunduğu yasadışı imalathanelerde üretiliyor. Bu imalathanelerde üretilen silahlar, aracılar vasıtası ile Türkiye'nin her bölgesine gönderilebiliyor.

Kurusıkıdan çevrilme silahlar ise silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonlarında ele geçirilen diğer bir silah türü. Türkiye'de kurusıkı tabanca üreten 7 firma bulunuyor. Ancak 2011 yılında yapılan bazı operasyonlarda halen kurusıkıdan çevrilme ateşli silahlar ele geçirildi.

Fabrikasyon silahlara kaynaklık eden Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile el yapımı silahlara kaynaklık eden Karadeniz Bölgesinde yer alan iller ön plana çıkıyor.

ELE GEÇİRİLEN SİLAH SAYISINDA YÜZDE 75 ARTIŞ OLDU

Reklam
Reklam

İl KOM birimleri tarafından 2011 yılında 229 silah kaçakçılığı operasyonu gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda uzun ve kısa namlulu olmak üzere toplam 792 silah ele geçirildi. Operasyon başına yaklaşık 3 şüpheli yakalanarak toplamda 775 şüpheli hakkında yasal işlem yapıldı.

2007 yılından günümüze kadar gerçekleştirilen silah kaçakçılığı operasyon sayılarına göre 2010 yılına kadar belirgin bir artış veya azalış görülmedi. Ancak 2011'de yapılan operasyon sayısında bir önceki yıla göre yüzde 54, ele geçirilen silah sayısında ise yüzde 75'lik bir artış yaşandı.

Tabanca yakalamalarındaki yüzde 48'lik artışın yanı sıra bir önceki yıl 26 olan uzun namlulu silah sayısı 2011 yılında 160'a ulaştı. Kolluk kuvvetlerince ele geçirilen ruhsatsız silah sayılarına göre 2007 yılından günümüze kadar her geçen yıl nispi bir azalma olduğu belirlendi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: