Organları 3 kişiye hayat verecek

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep'te 3 gün önce kendine ait iş yerinde çalışırken iş kazası sonucu beyin kanaması geçiren ve beyin ölümü gerçekleşen kişinin böbrekleri ve karaciğeri, ailesi tarafından bağışlandı.

Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde, 3 günden beri beyin ölümü gerçekleşen Mehmet Sayım Özkalender'in böbrekleri ile karaciğeri, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesinden gelen 5 kişilik uzman ekip tarafından 1 saat süren operasyonla alındı. Özkalender'in karaciğeri, Ankara'da 13 yaşındaki bir hastaya takılmak üzere özel uçakla Ankara Cebeci Hastanesi'ne, böbrekleri ise Adana Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezine gönderildi.

Reklam
Reklam

Özkalender ailesi, organ bağışı ile başka insanların hayatını kurtarmak için böyle bir karar aldıklarını ve bu kararı almalarında en büyük pay sahibinin ise Gaziantep Av. Cengiz Gökçek Hastanesi doktorlarından Murat Ercişli olduğunu belirttiler. Aile meclisi olarak böyle bir karar aldıklarını söyleyen Özkalender ailesi, Gaziantep'te Organ Nakli Ünitesi kurulması için Devlet Hastanesi ile görüştüklerini ve kurulacak üniteye de Mehmet Sayım Özkalender isminin verileceğini ifade etti.

"40 BİN KİŞİ BÖBREK NAKLİ BEKLİYOR"

Bu arada organ nakli için Gaziantep'e gelen ve operasyonu gerçekleştiren ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Eğitim Hastanesi Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Uğur Erkay, Türkiye'de organ bağışının, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere göre çok az olduğunu söyledi. Türkiye'de organ naklinin özendirilmesi gerektiğini belirten Erkay, ABD'de bir milyon kişiden 50-60 kişinin organ bağışı yaptığını, Türkiye'de ise bu rakamın ancak 1 milyonda 2 kişi olduğunu bildirdi. Türkiye'de 40 bin kişinin böbrek nakli beklediğini ifade eden Erkay, "Halen Türkiye'de 500 hemodiyaliz merkezinde 40 bin kişi, haftada 3 kez hemodiyaliz cihazlarına girerek yaşamaya çalışıyor. Bu insanları çektikleri çileden kurtarmak için organ nakli kültürünün geliştirilmesi gerekir" dedi.

Reklam
Reklam

Diğer taraftan Mehmet Sayım Özkalender'in cenazesi Topçu Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Asri Mezarlığında toprağa verildi.