Örgütlerin internet kullanımı artıyor

NEW YORK (İHA) - Irak'ta Amerikalı bir sivil rehinenin öldürülmesi görüntülerinin radikal İslamcı bir internet sitesinde yayınlanması, sanal ortamın bu amaçla kullanımı tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

Görüntülerin yayınlandığı El Ensar sitesi, batı aleyhtarı militanca görüşler yayan ve son yıllarda ortaya çıkan pek çok siteden sadece biri. Bu gibi sitelerde pek çok kez El Kaide'den geldiği iddiasıyla mesajlar yayımlandı. Hatta son olarak Usame Bin Ladin'e ait olduğu öne sürülen bir ses bandı iki siteye gönderildi. Ancak uzmanlar, bu şekilde ortaya atılan açıklamaların doğruluğunu tespit etmekte güçlük çekiyorlar. Bir diğer sorun da sitelerin nereden yönetildiğini bulmak.

Reklam
Reklam

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve müttefiklerine karşı saldırgan bir söylemin kullanıldığı bu siteler, özellikle 11 Eylül 2001'deki saldırılardan bu yana istihbarat uzmanlarınca daha dikkatle izleniyor. Pek çok yorumcu, El Kaide'nin Afganistan'da barınma ortamını kaybetmesinden bu yana, sanal ortamın örgütün yeni haberleşme ve buluşma alanı haline geldiği görüşünde.

Kendilerini Cihadi olarak tanımlayan, pek çok farklı dilde yayın yapan ve sayıları binlerle ifade edilen sitelerde yer alan tehditlerde genelde belirli bir hedeften söz edilmiyor. Bunun bir istisnası ise geçen Aralık ayında İspanya'daki genel seçim döneminde bir dizi bombalı saldırı düzenleneceği tehditleriydi. Bu iddialar, Mart ayında Madrid'de düzenlenen saldırılarla gerçekleşmiş oldu. Bu gibi olaylar ışığında batılı istihbarat kuruluşları da İslamcı militanlardan internete akan mesajları daha dikkatle takip ediyor.