Orhan Hikmet Azizoğlu, Üniversitelerin Uluslararasılaşmasını Anlattı

Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, BAE’nin saygın üniversitelerinden olan Higher Colleges of Technology’nin...

Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, BAE’nin saygın üniversitelerinden olan Higher Colleges of Technology’nin 25. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen ve dünyaca ünlü bilim adamlarının katıldığı konferansta üniversitelerin uluslararasılaşması konusunu anlattı.

Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) ve kurulma aşamasında olan Doğa Üniversitesi Kurucu İcra Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) saygın üniversitelerinden Higher Colleges of Technology’nin (HCT) 25. kuruluş yıldönümü münasebetiyle bu yıl ortaklaşa düzenlenen 5. Festival of Thinkers (5. Düşünenler Festivali) ve 7. Education Without Borders (7. Sınırlar Olmadan Eğitim) konferanslarına, BEA Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı Şeyh Mubarek El Nahayan tarafından konuşmacı olarak davet edildi.

Reklam
Reklam

İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, Makedonya Milli Eğitim ve Bilim Bakanı Pance Kralev, Nobel Barış Ödülü sahibi Muhamad Al Baradei, farklı yıllarda fizik, kimya ve tıp alanlarında Nobel Ödülü almış bilim adamları Prof. Martin Chalfie, Prof. Klaus von Klitzing, Sir Harold W. Kroto, Yuan Tseh Lee, Douglas D. Osheroff, Barry J. Marshall, Jerome Friedman, ve felsefeci-yazar Swami Parthasarathy’in konuşmacı olarak katıldığı konferans, tamamına yakını Amerika ve Avrupalı olan 500 civarında dünyanın saygın bilim adamı ile gerçekleştirildi.

Konferansta yaptığı konuşmada üniversitelerin uluslararasılaşması konusuna değinen IUC Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, “21. Yüzyılda bir ulusun değerleri, idealleri ve inançları ulusal bir kimliğin ayırıcı özelliğini teşkil edecektir. Uluslar askeri ya da ekonomik yeterliliklerinden ziyade, ideoloji ve değerleriyle tanınacak ve bunlar sebebiyle saygı görecektir. Genel olarak eğitim ve özel olarak yükseköğretim, insanların zihin ve ruhlarına özgün bir değerler ve inançlar kümesinin yerleştirilmesine destek vererek bir ulusun ideolojik imajının oluşturulmasına yardımcı olur. Burada odak noktası, ulusların tekil olarak ideolojilerinin, değerlerinin, kültürlerinin ve bunların global çapta etkileşimlerinin geliştirilmesidir. Bu geniş bir temadır ve ulusal, bölgesel ve uluslararası olmak üzere üç boyuta sahiptir. Bu boyutlardan uluslararası düzeyde izlenecek ortak değerler, kapsam olarak daha geniş çaplıdır ve genellikle bir bütün olarak insan ırkını ilgilendirmektedir. Bugünün uluslararası düzeydeki meselesi global barış ve anlayışın nasıl yaratılacağıdır. Yükseköğretim kurumları ulusal kültür ve değerleri desteklerken, daha geniş çaplı insani değerleri düzgün bir perspektife yerleştirebilir ve insan ırkının bu gezegende ki ortak mirası ve ortak geleceğini vurgulayabilir. Üniversiteler, uluslararası düzeyde barış, uyum ve anlayış oluşturmak için ulusların ortak değerlerini, kavramlarını ve inançlarını belirleyerek insanların varoluş sebebini anlamlı bir şekilde keşfedebilir, anlayabilir ve destekleyebilir” dedi.

Reklam
Reklam

IUC Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu; programını BAE Milli Eğitim Bakanı ve Higher Colleges of Technology Rektör Yardımcısı ile 28-31 Mayıs 2013 tarihleri arasında Abu Dabi ve Dubai’de gerçekleştirilecek olan “Yükseköğretimin Uluslarasılaşmasında Ulusal Değerler, Kavramlar, İnançlar ve Kültürler“ konulu konferans üzerinde değerlendirmelerde bulunarak tamamladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: